eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Algafoltok a Balatonon a Zala folyó torkolatánál, Keszthely külterületi településrésze, Fenékpuszta közelében 2019. szeptember 11-én. Az üledékből felszabadult foszfor lehetett a fő oka az augusztus végén megfigyelt rendkívüli algásodásnak a Balaton délnyugati területén - írta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának két tagja az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak és az MTA-nak készített összefoglalójában.
Nyitókép: MTI/Varga György

Megint komoly algásodás kezdődött a Balatonon – aztán eltűnt

Egyelőre nincs pontos magyarázata a jelenségnek, és azt sem lehet megjósolni, hogy mit hoz majd a nyár.

Komolyabb algásodást tapasztaltak a balatongyöröki és szigligeti partok közelében az elmúlt hét utolsó napjaiban, de mostanra eltűnt.

"A tavalyihoz hasonló, lokális parti algavirágzás történt. Akkor ugyanez a kora nyári kékalgafaj jelent meg a víz felszínén nagyobb tömegben. Most a szokásosnál több héttel előbb bukkant fel, kifejezetten Balatongyörök és Szigliget parti övezetében, majd tűnt el pár nap alatt a szelesebb időjárás hatására" – mondta Istvánovics Vera tudományos tanácsadó, a MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoportjának tagja a hirbalaton.hu-nak.

A Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság mérési eredménye pár napja a balatongyöröki vízparton vett vízmintában a megengedett határérték feletti klorofill-tartalmat mutatott, ami napokon belül normalizálódott. Az Anabeana nevű alga szaporodott el. Ez nem az a kékalgafaj, ami szerepet játszott a 2019-es nagy algavirágzásban, viszont képes toxinokat termelni, ezért célszerű lenne ilyenkor az érintett fürdőhelyek vizének ellenőrzése – hangsúlyozta a kutató.

A Balaton vize a parttól távolabb átlátszó, kifejezetten tiszta maradt, ugyanakkor nincs miért nyugodtan hátradőlni – fogalmazott Istvánovics Vera. El kell gondolkozni azon, hogy miért a Káli-medence befolyóinak közelében, és a horgászok által etetőanyagokkal terhelt partközelben bukkant fel az alga nagyobb mennyiségben. A jelenséghez hozzájárulhatott a felmelegedés, a vízben található tápanyagmennyiség, de az is, hogy előtte nagyon átlátszó volt a víz, amiben mélyre le tud jutni a fény, továbbá az is, hogy a partközelben kisebb az áramlás.

Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet algákkal foglalkozó kutatója arról számolt be, hogy múlt pénteken kaptak arról jelzést, hogy nagyobb tömegben bukkant fel az alga Szigliget partjaitól Gyenesdiásig. Szerdára már alig maradt belőlük, miközben a tó középen mindvégig átlátszó, tiszta maradt a víz, ami nem jelenti azt, hogy nem szaporodhat fel újra az alga – jegyezte meg. Egyedül a Zala folyón bejövő víz értékeit méri napi gyakorisággal a vízügy, így arról nincs elegendő adat, mi kerül a Balatonba a Lesnece-patak, vagy az Eger-patak nevű, a Káli-medence felől érkező befolyókból, vagy a déli part szemben lévő részén, a tó második legnagyobb befolyójának számító Nyugati-övcsatorna felől.

Komolyabb monitoring-rendszer kiépítése nélkül nincsenek rendszeres, pontos, homogén adatok ahhoz, hogy értelmezni és jósolni lehessen a Balatonban zajló folyamatokat. A mostani algásodás is jelzi, sok a vízben a foszfor, de hogy mire lehet számítani a nyáron, nem tudnak és akarnak jóslásokba bocsátkozni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×