eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Továbbtanulni vágyók, figyelem, fontos határidő közeleg

Február 15-ig lehet jelentkezni az egyetemekre, főiskolákra. A Felvi.hu-n minden információ megtalálható a felsőfokú 2021 szeptemberében induló képzésekkel kapcsolatban, amikre csak online lehet jelentkezni.

Felvételi tájékoztató, erre kell klikkelni a felvi.hu-n azoknak, akik meg akarják nézni a magyarországi egyetemeken és főiskolákon, illetve a szakképzésekben induló képzések listáját. Grafika is segíti az oldalra látogatókat, hogy könnyebben megtalálják, amit keresnek. Jelentkezni kizárólag online lehet – mondta az InfoRádiónak korábban Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal Felsőoktatási elnökhelyettese.

„Az Egyetemek, főiskolák menüpontban érhetőek el a felsőoktatási intézmények egyes meghirdetései. A szak megnevezése mellett kiderült, hogy hány félévig lehet és kell az adott képzésen tanulni, és hogy milyen a képzési terület. Hogy nappali- vagy lelevelező munkarendben, államilag támogatott vagy pedig önköltséges képzésként hirdetik-e meg. És amennyiben utóbbi, mennyibe kerül az adott félév” – ismertette.

A pontszámokat javarészt ugyanúgy számítják, mint korábban. Alap- és osztatlan képzésre továbbra is az 500 pontos rendszerben lehet jelentkezni.

A többletpontok és a szakképzettséggel rendelkezők esetében azonban változtak a szabályok.

Esetükben az érettségi és a szakmai vizsga pontszáma is számít, mintegy 200 pontot. Illetve a szakmai vizsga eredményének a négyszeresével is összegyűjthető a legfeljebb 400 pont, amelyhez hasonló mód jön a legfeljebb 100 pont többletpont – fogalmazott Vanó Renáta. Ráadásul többletpontot újabb jogcímeken is kaphatnak a jelentkezők: például a nemzetközi diákolimpián elért helyezésekért, vagy a visegrádi négyek közgazdasági diákolimpiáján elért eredményekért is. A többletpontok rendszere ezen túlmenően lényegében nem változott, tehát a korábbi jogcímek ugyanúgy élnek.

Az online tájékoztató január végéig még frissülhetett hivatalos kiegészítéssel, amely tartalmazza a megjelenés után történt esetleges változásokat. A jelentkezés benyújtása előtt azt javasolják a felvi.hu-n, hogy mindenki nézze át az információkat.

Jelentkezni február 15-én éjfélig lehet. Február 20-ig ügyfélkapun, vagy a hitelesítő lapot elpostázva hitelesíteni is kell a jelentkezést.

Ezt követően a sorrenden már csak egy alkalommal lehet változtatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×