eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma
Reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálat (Covid-19) a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján Budapesten 2020. május 1-jén. Reprezentatív minta alapján, csaknem 18 ezer ember bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezdett a Semmelweis Egyetem (SE) vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatok célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és a koronavírussal fertőzöttek valós számáról. A tesztelésen a KSH által kiválasztottak vesznek majd részt meghívásos alapon, az ország egész területéről, 14 év felett, minden korosztályból, és valamennyien magánháztartásban élők.
Nyitókép: MTI/MTI Fotószerkesztőség/Koszticsák Szilárd

Egy orvosszakszervezet komolyabb gondokat lát az eü-béremelés fonákján

Ha nem lehet egy orvosnak másodállása, annak a betegellátás fogja meginni a levét - figyelmeztet a Magyar Orvosok Szakszervezete.

A Magyar Orvosi Kamara ajánlásaival együtt emelheti meg kormányjavaslatra a magyar Országgyűlés a hazai orvosok bérét, körülbelül a kétszeresére. Az orvosbéremelésért cserébe viszont keményen büntetik majd a hálapénz "intézményét", akár a "hálás" beteg is büntethető lesz majd. A hétfőn benyújtott törvényjavaslatról már kedden dönthetnek a képviselők, a sebtiben "átmenő" szabályozással kapcsolatban azonban számos kritika érkezett, ezek közül a MOK-éit mind elfogadta a kormány.

A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint viszont túl sokba kerülne mind az orvosoknak, mind a betegeknek a kormány bejelentett béremelési terve - olvasható az érdekképviselet által kiadott közleményben.

A szervezet "felháborítónak tartja", hogy

az illetékes minisztérium mindössze 4 órát adott

a törvénytervezet tanulmányozására az érdekképviseleteknek, ezért követeli, hogy egy ilyen horderejű változást előzzön meg szélesebb körű, alaposabb egyeztetés.

A közleményben az is olvasható, jelentős érdeksérelemmel jár a - Magyar Orvosi Kamara által viszont feltételekkel elfogadott - másodállás-tilalom, illetve egy egyelőre ismeretlen hivatal engedélyéhez kötése, ami csorbítja az orvosok szabad vállalkozáshoz való jogát. Továbbá

a másodállások korlátozása ellátási hiányosságokhoz vezethez, ami a vidéki kórházakat is ellehetetleníti.

A szervezet arra is rámutat, hogy egy orvos a változtatással akár 2 évre is "átrendelhető" lesz, indok és garanciák nélkül.

"A MOSZ úgy véli, hogy a Kormány a Magyar Orvosi Kamara bértábláját használta fel arra, hogy csapdába csalja az orvostársadalmat. Jelen formájában a törvénytervezetet a Magyar Orvosok Szakszervezete elfogadhatatlannak tartja, és egyeztetést kezdeményez az illetékes szakminisztériummal" - zárul a közlés.

Ismert, az orvosok bére lépcsőzetesen megkétszereződik Magyarországon, de a döntés miatt a béremelésből kimaradó szakdolgozók is tiltakoztak már.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×