INFORÁDIÓ 
2020. december 3. csütörtök
Ferenc, Olívia

mok

kamara

pintér sándor

szakszervezet

alkotmányellenes

kincses gyula

bértábla

egészségügy

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (j) fogadja Kincses Gyulát, a Magyar Orvosi Kamara elnökét a Karmelita kolostorban 2020. október 3-án. Balra Álmos Péter Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke.

Vitás részletek: megbeszélésre várja Pintér Sándor a MOK elnökét

Infostart / InfoRádió - Tatár Tímea

Kedden fogadja Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Orvosi Kamarát - jelentette be a MOK elnöke az ATV műsorában. Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége közben a köztársasági elnökhöz fordult, szerintük ugyanis az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény alkotmányellenes.

„Pintér Sándor belügyminiszternek a meghívását már megkaptam a hét elejére egy megbeszélésre” – jelentette be az ATV Start műsorában a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke.

Kincses Gyula korábban az InfoRádiónak úgy nyilatkozott: amikor Orbán Viktorral megállapodtak a MOK által kidolgozott bértábla bevezetésében, a miniszterelnökkel további átalakításokról is beszéltek, így került szóba a jogviszony változtatása vagy az ellátórendszer korszerűsítése is, amelyben a kamara partnerséget ajánlott, hangsúlyozta az elnök.

„A partnerség azt jelenti, hogy

együtt gondolkodunk, és közösen dolgozunk, nem pedig azt, hogy egy nem ismert szövegre kapásból rábólintunk

– fogalmazott. – Magával az alapirányokkal, hogy egy jobban szervezett egészségügyre van szükség, ebben egyet tudunk érteni. De az említett törvény egyrészt önmagában értelmezhetetlen, mert, ha nem tesszük hozzá a szerkezeti, működési és finanszírozási változásokat, akkor ez már problémát jelent. Másrészt pedig olyan átmenet nélküli határidőket tartalmaz, amik szintén a közszolgáltatások működőképességét veszélyeztetik.”

Kincses Gyula hozzátette: a részletszabályokról a szakmával kell egyeztetni annak érdekében, hogy életszerű és a magyar egészségügy kultúrájához igazított szabályok szülessenek, az orvosok kirendelése például nem illeszkedik ebbe.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón úgy fogalmazott: az elmúlt napokban egy olyan vitás kérdés sem merült fel, amit ne ezután kellene rendezni.

„Nyilván egy egészségügyi válsághelyzetben, a járványügyi készültség időszakában fontos a kivezénylés, az átvezénylésnek az intézménye, de egyébként

normál esetben ezeknek az intézményeknek egyáltalán nem kell működniük, vagy szinte alig

– magyarázta a kancelláriaminiszter. – A kirendelés szabályaival kapcsolatosan az elmúlt napokban volt egy szerény vita, de az összes többi, az orvoskamara által említett ügyben olyan kormányrendeletet fogunk elfogadni, ami világos szabályokat határoz meg, egyben világos korlátokat jelent” – emelte ki.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: a részletszabályok kidolgozása az orvostársadalmat képviselő orvosi kamara

beleegyezésével vagy egyetértésével történhet majd meg.

Az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége közben a köztársasági elnökhöz fordult. Azt kérik, hogy Áder János ne írja alá a törvényjavaslatot, hanem küldje vissza megfontolásra az Országgyűlésnek. Úgy vélik, a javaslat súlyosan veszélyezteti a munkavállalók szabad vállalkozáshoz való jogát, a szabad munka választás jogát, amely

sérti Magyarország Alaptörvényét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Kapcsolódó hang

Orvosi bérrendezés
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018