INFORÁDIÓ
2021. április 23. péntek
Béla

szakdolgozó

egészségügy

balogh zoltán

orvosbér

Egészségügyi szakdolgozók ezrei indulnának külföldre

Egészségügyi szakdolgozók ezrei indulnának külföldre

A szakdolgozói kamara 87 óra leforgása alatt 30 ezer érintettet elért egy kérdőívvel, amely az orvosbértörvény után érdekes képet fest.

Azonnali egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt.

Balogh Zoltán elnök az InfoRádiónak elmondta, még a jogszabály megszavazása előtt online felmérést indítottak, amiből az derült ki, hogy

a szakdolgozók harmada elhagyná a pályát a változások miatt.

Ez pedig veszélybe sodorná a hazai egészségügyi ellátást.

"Több mint 30 ezer kolléga válaszolt a 87 órán át elérhető kérdőívünkre. A válaszadók jelentős része közalkalmazottként tevékenykedik, ez 20 ezer kollégát jelent. A válaszadók harmada jelezte, hogy nem írja alá az új, szolgálati jogviszonyról szóló megállapodást, 6 százalék jelezte, hogy aláírja, és mintegy 60 százalék bizonytalan" – vázolta a helyzetet Balogh Zoltán.

Szerinte a pályaelhagyáson gondolkodóknak ha csak egy kis része is valóra váltja tervét, az "nehéz ellátási helyzetet teremt az egészségügyben".

Ugyancsak jelentős volt azok száma (3700 fő), akik a magánegészségügy felé kacsintanának a közalkalmazotti jogviszonyból, és

csaknem háromezren jelezték: irány külföld.

Nem kevesen azon is töprengenek, hogy vállalkozói jogviszonyban folytatnák, majdnem kétezren.

Ellenlépésként a kamara elnöke jogbiztonságot teremtne. A szervezet törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy az új szolgálati jogviszony ne vonatkozzon a szakdolgozókra. Az a javaslat, hogy várják meg, az orvosi körben hogyan működik ez a rendszer, és esetleg finomításokkal vonatkozzon később a szakdolgozói rendszerre.

"Járványügyi helyzetben egy egyébként is foglalkoztatási anomáliákkal küzdő rendszerben nem lehet ilyen markáns változást néhány hónap alatt megvalósítani úgy, hogy ne sérüljenek a szakdolgozók érdekei és szerzett jogai" – mondta Balogh Zoltán. Levelüket megküldték az illetékes minisztériumoknak, és várják, hogy a folyamat "jobb irányt vegyen".

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Egészségügyi szakdolgozók - Balogh Zoltán
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018