eur:
392.82
usd:
367.87
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Egészségügyi szakdolgozók ezrei indulnának külföldre

A szakdolgozói kamara 87 óra leforgása alatt 30 ezer érintettet elért egy kérdőívvel, amely az orvosbértörvény után érdekes képet fest.

Azonnali egyeztetést kezdeményezett a kormánnyal a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt.

Balogh Zoltán elnök az InfoRádiónak elmondta, még a jogszabály megszavazása előtt online felmérést indítottak, amiből az derült ki, hogy

a szakdolgozók harmada elhagyná a pályát a változások miatt.

Ez pedig veszélybe sodorná a hazai egészségügyi ellátást.

"Több mint 30 ezer kolléga válaszolt a 87 órán át elérhető kérdőívünkre. A válaszadók jelentős része közalkalmazottként tevékenykedik, ez 20 ezer kollégát jelent. A válaszadók harmada jelezte, hogy nem írja alá az új, szolgálati jogviszonyról szóló megállapodást, 6 százalék jelezte, hogy aláírja, és mintegy 60 százalék bizonytalan" – vázolta a helyzetet Balogh Zoltán.

Szerinte a pályaelhagyáson gondolkodóknak ha csak egy kis része is valóra váltja tervét, az "nehéz ellátási helyzetet teremt az egészségügyben".

Ugyancsak jelentős volt azok száma (3700 fő), akik a magánegészségügy felé kacsintanának a közalkalmazotti jogviszonyból, és

csaknem háromezren jelezték: irány külföld.

Nem kevesen azon is töprengenek, hogy vállalkozói jogviszonyban folytatnák, majdnem kétezren.

Ellenlépésként a kamara elnöke jogbiztonságot teremtne. A szervezet törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy az új szolgálati jogviszony ne vonatkozzon a szakdolgozókra. Az a javaslat, hogy várják meg, az orvosi körben hogyan működik ez a rendszer, és esetleg finomításokkal vonatkozzon később a szakdolgozói rendszerre.

"Járványügyi helyzetben egy egyébként is foglalkoztatási anomáliákkal küzdő rendszerben nem lehet ilyen markáns változást néhány hónap alatt megvalósítani úgy, hogy ne sérüljenek a szakdolgozók érdekei és szerzett jogai" – mondta Balogh Zoltán. Levelüket megküldték az illetékes minisztériumoknak, és várják, hogy a folyamat "jobb irányt vegyen".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×