eur:
393.68
usd:
365.03
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Mohácsik Lászlónét kitolják a műtőből sikeres térdprotézis beültetése után Nyíregyházán, a Jósa András Oktató Kórházban, ahol évente 50 ilyen műtét végeznek. Hazánkban a térdprotézisre átlagosan 400, csípőprotézisre 300 nap a várakozási idő. A kórházaknak juttatott 27 milliárd forint tíz százalékát a várólisták idejének csökkentése érdekében célzottan az ilyen beavatkozást végző egészségügyi intézmények kapják.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila

Egészségügyisek a bérekről: "nem az orvosoktól sajnáljuk a pénzt"

A szakdolgozók fizetését is emelni kell, ugyanis a betegek gyógyulási esélyeit az ő számuk jelentős mértékben határozza meg - vélekedik a Független Egészségügyi Szakszervezet vezetője. A szakdolgozói kamara már számokkal is előállt a bérköveteléssel kapcsolatban.

A Független Egészségügyi Szakszervezet az orvosokéval arányos béremelést kér minden egészségügyi dolgozónak.

Soós Adrianna, az érdekképviselet elnöke az InfoRádió ReggelInfó című műsorában hétfőn úgy fogalmazott,

ma már sokkal nagyobb a hiány diplomás ápolóból, mint orvosból.

"Nagyon fontos és jó lépésnek tartjuk ezt a mértékű emelést, hiszen az itt dolgozókat sokkal jobban meg kell fizetni ahhoz, hogy ne a külföldi munkavállalást válasszák. Ugyanakkor nagyon fontos az is, hogy ne kizárólag az orvosokat érintse az emelés, hiszen a többi egészségügyi dolgozó körében nagy mértékű elégedetlenséget váltott ki a bejelentés: nem az orvosoktól sajnálják a pénzt, hanem úgy gondolják, az ápolókat, asszisztenseket, technikusokat ugyanilyen nagyságrendben kell béremelésben részesíteni" - fejtette ki Soós Adrianna.

Márpedig szerinte a betegek gyógyulási esélyei sokkal szorosabb kapcsolatban állnak azzal, hogy mennyi ápoló, asszisztens segíti a gyógyulásukat.

Az egészségügyi szakdolgozók köréből számításai szerint 25-30 százalék hiányzik, ez a járvány idején úgy, hogy többen külföldre távoztak az ágazatból vagy elhagyták a szakmát, esetleg karanténban voltak, "elég komoly veszélyt" jelentett, ezt a folyamatot pedig "meg kell állítani".

Kijelentette:

egy szakképzett kezdő ápoló bruttó bére 220 ezer forint,

és csak akkor több, ha nagyon sokkal többet dolgozik, ami nem vonzza a pályára a fiatalokat.

"Azt gondoljuk, hogy egy szakképzett, 10-20 év gyakorlattal rendelkező, középfokú végzettségű ápolónak 600 ezer forintot, egy diplomás ápolónak pedig az orvoshoz igen közeli bért kell kapnia. Németországban, Ausztriában is így van, és az arányok eddig nálunk is hasonlóan voltak" - tette hozzá.

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azt mondta, "ő kijárta" az orvosok béremelését, most a többiek jönnek. Hogy mi lesz a szakdolgozók javaslata a kormány felé, arra Soós Adrianna azt mondta, eddig is voltak konkrét javaslataik, de most "nagyon rövid időn belül" az orvosok béremeléséhez igazított számokkal fognak előállni, egyeztetve a dolgozókkal.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×