INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

veronai buszbaleset

olaszország

bíróság

ítélet

Az észak-olaszországi Veronánál balesetet szenvedett magyar különbusz kiégett roncsa a szerencsétlenség helyszínén, az A4-es autópályán 2017. január 21-én. Az előző éjjelen a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait Franciaországból hazaszállító autóbusz egyelőre ismeretlen okból kisiklott, és kigyulladt. Tizenhat középiskolás diák életét vesztette, huszonhatan megsérültek.

A maximumot kapta a veronai buszbaleset magyar sofőrje

Infostart

Az ítélet nem jogerős. A 2017 januárjában történt tragédiában tizenheten haltak meg, zömében magyar középiskolás fiatalok.

Nem jogerősen 12 év szabadságvesztésre ítélte a veronai bíróság pénteken azt a magyar sofőrt, aki 2017. január 21-én azt a magyar diákokat szállító buszt vezette, amely egy oszlopnak csapódott és kigyulladt a Veronához közeli autópályán - értesült az Index.

A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói egy franciaországi sítáborból tartottak hazafelé. A buszon utaztak a gimnázium tanárai, diákjai, egykori diákjai, az egyik tanár családtagjai, valamint két járművezető. Összesen 56 fő, 43 fiatalkorú és 13 felnőtt.

A hazafelé tartó autóbusz letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd egy autópályahíd pillérének csapódott és kigyulladt.

Tizenheten haltak meg a tragédiában és 26-an szenvedtek súlyosabb sérüléseket.

A veronai államügyész 2018-ban hat embert – a magyar buszsofőrt és öt olasz mérnököt – vádolt meg közúti baleset okozásával, de csak a magyar sofőr kért rövidített eljárást, ezért az ő estében külön döntött a bíróság, és a maximálisan adható, legnagyobb büntetést szabta ki ma - mondta el a hírportálnak Szendrei Endre, a tragédia egyik halálos áldozatának nagybátyja.

Az autópálya üzemeltetőinek felelősségét külön eljárásban, új bíró kezdi majd tárgyalni december 15-én.

A 168 Óra információi szerint a mérnökök védői hivatkozni fognak a magyar busz műszaki állapotára, ami hozzájárulhatott a baleset súlyosságához.

Az ügyész ugyan 18 év szabadságvesztést indítványozott, és kérte, hogy a férfit örökre tiltsák el a járműveztetéstől, mivel azonban a magyar sofőr rövidített eljárást kért, a bíróságnak csökkentenie kellett a büntetés mértékét, amely így a maximálisan kiszabható 12 év lett. A vádlott ügyvédei fellebbeztek, az ítélet nem jogerős. A per pedig egészen harmadfokig folytatható Olaszországban.

A férfit örökre eltiltották a járművezetéstől, ez azonban csak Olaszország területére vonatkozik.

Szendrei Endre elmondta, hogy Magyarországon büntetőfeljelentést tesznek a sofőr munkáltatója ellen, szeretnék elérni, hogy az elítélt sofőr Magyarországon se vezethessen többé.

Az Origo hírportál úgy tudja, hogy a mai ítélet után vélhetően azonnal elindulnak a Magyarországon, szabadlábon védekező sofőrért a magyar rendőrök, és viszik a börtönbe. Az olasz jog alapján ugyanis az elsőfokú ítélet után elrendelhetik a büntetés megkezdését.

Nyitókép: MTI/EPA/Filippo Venezia
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018