eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Sztrájk: megelégelte a helyzetet a Pedagógusok Szakszervezete, felvette a fonalat a PDSZ is

Egy lépéssel közelebb került a pedagógussztrájk, a Pedagógusok Szakszervezete ugyanis sztrájkbizottságot alapított. Totyik Tamás alelnök az InfoRádiónak azt mondta: miután a kormány nem reagált a petíciójukra, megkezdik a tárgyalásokat a munkabeszüntetés esetén elégséges szolgáltatásokról.

November 30-án tüntetést tartottak a tanárok a Parlament előtt, az Emmi és az ITM, vagyis a két illetékes minisztérium illetékeseinek petíciót adtak át a közoktatást feszítő legsúlyosabb problémákról, de - mint arról Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádiót tájékoztatta - érdemi választ nem kaptak, és "semmilyen érdemi kormányzati cselekvés nem történt".

"Ezért a PSZ országos vezetése úgy döntött, lép egy fokozatot, és felállítjuk a sztrájkbizottságot, megfogalmazva egy négy pontos követelést, amely mentén a kormányt cselekvésre szólítjuk fel. Kérjük a kormányfőt, hogy jelöljön ki tárgyalópartnereket, akikkel egyeztetni tudunk a sztrájkkövetelésekről, illetve a még elégséges szolgáltatásokról" - részletezte Totyik Tamás.

A követelések:

  1. a szakképzésben érintett pedagógusok közalkalmazotti státuszát állítsák vissza, 2020-ban ne vezessék be az új szabályozást
  2. 2020 januártól a mindenkori minimálbér legyen a pedagógusbér vetítési összege, ne a 2014-es szint
  3. a technikai alkalmazottaknak a befagyasztott bérét változtassák meg
  4. a pedagógusok heti oktatásra lekötött munkaideje 22 óra legyen

Sztrájkolniuk nem lesz egyszerű, ugyanis meg kell állapodni a még elégséges szolgáltatásról, "hozhat a bíróság 2-3 hónapon is döntést, de 1-2 hét alatt is" - mondta Totyik Tamás.

Készül egy vitairat is az oktatás problémáiról, ennek a sorsáról is beszélt az érdek-képviseleti vezető.

"Úgy szeretnénk a tárgyalásokra menni, hogy a pedagógustársadalom véleményét ki szeretnénk kérni, minden tankerülethez el szeretnénk jutni, találkozni szeretnénk a pedagógusokkal, szülőkkel, hogy mondják el a véleményüket, mi lenne a helyes irány a jelen helyzetben a mostanihoz képest."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×