eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Katasztrófa - így reagált a PDSZ arra, hogy nem lesz új alaptanterv

Szűcs Tamás az InfoRádiónak nyilatkozott arra reagálva, hogy érvényben marad "Európa egyik legelavultabb tanterve". A PDSZ elnöke lemondásra szólította fel szakminisztert és az államtitkárt.

Az oktatási kormányzat nem terjesztett elő olyan mértékű változtatásokat a Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban, amelyek új jogszabály elfogadását indokolnák, ezért a változtatási javaslatokat egy törvénymódosító indítványban terjesztik a parlament elé. A részletek pontosítása a következő két hétben történik meg - mondtaGulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) elfogadhatatlannak tartja, hogy mégsem lesz új Nemzeti alaptanterv. A PDSZ országos választmánya nevében Szűcs Tamás elnök pénteken azt közölte: megdöbbenve értesültek a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentéséről.

Kiemelték, hogy a jelenlegi, 2012 óta hatályos, korszerűtlen alaptanterv mielőbb kivezetéséről szakmai konszenzus volt és van, a viták inkább a változtatás mértékéről szóltak.

"Ilyen körülmények között valószínűsítjük, hogy a készülő, sőt talán már elkészült kerettantervek ismételten a hatályos és már születésekor is túlhaladott dokumentumhoz fognak igazodni, ami további évekre fogja jegelni a közoktatás tartalmi, szakmai megújhodását. Mindezt a PDSZ elfogadhatatlannak tartja" - fogalmaztak.

A döntés bejelentésének módja ellen is tiltakoznak, azt írták: "döbbenetesnek tartjuk, hogy egy ilyen horderejű kérdésről a sajtón keresztül, különösebb indoklás nélkül értesüljön a szakma".

Mindezek alapján

lemondásra szólítják fel az emberi erőforrások miniszterét, államtitkárát és a közoktatásért felelős államtitkárt, továbbá önálló oktatási minisztérium visszaállítását sürgetik.

A szakszervezet szerint ugyanis a jelenlegi struktúra alkalmatlan az oktatás irányítására, "az oktatásirányítást a káosz jellemzi". A Nemzeti alaptanterv ügye mellett problémaként említették egyebek mellett a kifizetetlen tanári túlórákat, a pedagógushiányból eredő túlmunkát, az oktatási szektor béreinek kezelését és a szakképzési átalakítást.

Szűcs Tamás az InfoRádiónak nyilatkozva arról is beszélt, hogy a szakképzési törvény életbe léptetését is el kell halasztani.

"Sajnos péntek este kaptuk meg a végrehajtási rendelet szövegét, és hétfő kora délutánig maradt idő a véleményezésre a PDSZ-nek, ez fél munkanap. Holott konzultációt, egyeztetést szerettünk volna erről folytatni. Ennek ellenére elküldtük a 9 oldalas anyagot 50 körüli észrevétellel. Erre azt kaptuk válaszul, hogy nagyon sok pontban elismerik a hiányosságra való utalásainkat, és azokat be is fogják építeni. De folyamatosan találunk újabb és újabb hibákat, a szakképzés reformját ilyen gyenge lábon álló alapokon nem szabad végrehajtani, ez annál fontosabb ügy. Kérjük az ITM-et, hogy egy évvel halasszák el a reformot legalább" - mondta Szűcs Tamás.

Azt sem tudja a tanári érdekvédelem elfogadni, hogy a tanárokat kivezessék a közalkalmazottak közül.

A konkrétumokról elmondta, hogy tisztázatlanná válna a foglalkoztatási időkeret kérdése, és a 30 százalékos béremelésre sem kaptak semmiféle garanciát. A béremelés elmaradására

"polgári engedetlenséget"

is belengetett, de ennek részleteiről egyelőre nem beszél.

A kormány és az érdekvédelem közötti tárgyalásról sem tud, pedig ezt a kormány a novemberi tanártüntetés után megígérte ezt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×