INFORÁDIÓ
2022. december 6. kedd
Miklós

pdsz

pedagógus

sztrájk

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Hallgatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért, a Humán Platform, a Középiskolai Hálózat, a Liga Szakszervezetek, az Oktatói Hálózat és a Szülői Hálózat tagjai vonulnak demonstrációjukon az Akadémia utcában, az oktatási államtitkárság épülete elé 2013. június 2-án.

Nem biztos, hogy jogszerű, de a PDSZ kitart a sztrájk mellett

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Sztrájkolhatnak májusban a pedagógusok, a munkabeszüntetést egynaposra tervezik, de az időpont még nem nyilvános – erősítette meg az InfoRádiónak a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

A megmozdulást a PDSZ meg fogja hirdetni az ágazatban – mondta Szűcs Tamás. Az elnök hangsúlyozta: nem figyelmeztető sztrájk lesz, hanem rendes, minimum egynapos, bár nem biztos benne, hogy a kijelöl napra jogszerű megmozdulást tudnak szervezni, de az érdekvédelmi szervezet nem mond le arról, hogy "ezt a lehetőséget meg tudja teremteni azok számára, akik úgy érzik, hogy az oktatásban ennek a tiltakozási formának is helyet kell adni".

A szakszervezet korábban csatlakozni kívánt a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által szervezett megmozduláshoz, ám ott a fenntartó végül ezt megtiltotta. Erre a minisztériumból adtak utasítást, melyet a Klebelsberg Központ továbbított a munkáltatóknak – mondta Szűcs Tamás, hozzátéve:

ennek jogellenességét a bíróság is kimondta.

Az elnök szerint érdekes, hogy ha jogszerűtlen sztrájkot szervez egy szakszervezet, súlyos szankciókra számíthat, a halatom azonban minden következmény nélkül beavatkozhat.

A kormánnyal folytatott tárgyalások alapján kiderült, hogy a szakszervezet sztrájkköveteléseire érdemi választ nem tudnak adni – jelentette ki Szűcs Tamás. A legfontosabb tételek a sztrájktörvény megváltoztatása, a pedagógusi illetmények minimálbérhez kötése, a nem pedagógus bértábla szerinti dolgozók béremelése, a kötelező óraszám 2013-as szintre történő visszaállítása, illetve a túlórák megfizetése.

A PDSZ elnöke elmondta: a szervezeten belül nőtt a sztrájkkedv az utóbbi hónapokban, azonban a pedagógus társadalomban még mindig alacsony az ellenállási hajlandóság. Több tízezren várnak mégis egy határozott megmozdulást a szakszervezetektől – tette hozzá a PDSZ elnöke.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

Nem biztos, hogy jogszerű, de a PDSZ kitart a sztrájk mellett
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018