INFORÁDIÓ 
2019. december 9. hétfő
Natália

pdsz

sztrájkbizottság

köznevelési törvény

iskolaigazgató

szűcs tamás

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) újonnan megválasztott ügyvezető elnöke a PDSZ székházában 2018. április 20-án.

PDSZ: nem lesz többé véleményezési jog

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

A köznevelési törvény tervezett módosításait bírálta sajtótájékoztatóján a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az érdekképviselet nem ért egyet az iskolaigazgatói kinevezések véleményezési jogának megszüntetésével és a magántanulói jogviszony felszámolásával.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete ellenzi, hogy a köznevelési törvény tervezett módosítása megvonja a tantestületektől az iskolaigazgatói pályázatok véleményezési jogát.

"Amikor egy nevelőtestület azt mondta 95 százalékban, hogy nem kell az akit a tankerület, vagy más javasol, akkor ebből lehetett hír, és a társadalmi akaratot valamilyen szinten lehetett érvényesíteni, lehetett mobilizálni. Most nem lesz ilyen aktus, hacsak azok a nevelőtestületek és szülői szervezetek, akik egy-egy nagyon brutális igazgatócserénél nem állnak a sarkukra, nem fordulnak esetleg a nyilvánossághoz, nem fogalmaznak petíciókat. A kormány kivédte azt, hogy ettől legyen időnként hangos a sajtó, mert sokkal kevesebben fognak beleállni ebbe a történetbe" – véli Szűcs Tamás.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete felfüggeszti tagságát az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságban – tette hozzá az érdekképviselet vezetője. A bizottság szerint a kormánnyal, a szakszervezet szerint viszont a munkáltatóval kell tárgyalni az elégséges szolgáltatásokról, indokolta a döntést Szűcs Tamás.

"Egyszerre ezt a kettőt, jogtechnikailag nem lehet kivitelezni. És ezért, kizárólag emiatt a jogi kérdés miatt

felfüggesztettük az OKSZ-ban a tagságunkat.

De, hogyha az OKSZ-on belül, az ottaniak előbb jutnak el egy elégséges megállapodáshoz, akkor mi azonnal a sztrájkohoz csatlakozunk azok mentén" – szögezte le Szűcs Tamás.

A PDSZ elnöke szerint az iskolaigazgatókat a pótlékok és a menesztés szabályainak megváltoztatásával bábúként rángathatják a jövőben, ráadásul a magántanulói jogviszonyt felváltó egyéni munkarend megállapításának lehetőségét is megvonják tőlük.

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

Kapcsolódó hang

PDSZ: nem lesz többé véleményezési jog
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018