eur:
393.81
usd:
367.68
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Megújított húszezer forintos bankjegyek. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit. A 10 000 forintos után a második elem a megújított 20 000 forintos bankjegy, amelyet 2015. december 14-től hozott forgalomba a bank. A régi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faluldi Imre

Hatalmas a különbség a legszegényebb és a leggazdagabb magyarok között

Mérséklődött a szegénység Magyarországon, de a lakosság 20 százaléka, vagyis csaknem kétmillió ember ki van téve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának a KSH szerint.

2017-ben az egy főre eső nettó jövedelem 1,3 millió forint volt, 2,4 százalékos infláció mellett a jövedelememelkedés 5,9 százalékot tett ki. Mint Janák Katalin, a KSH életminőség-statisztikai főosztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta, 72 százalékra nőtt a munkajövedelmek aránya, és 26 százalékra csökkent a társadalmi jövedelmeké (nyugdíj, szociális segélyek).

"A jövedelemkülönbségek kis mértékben emelkedtek 2017-ben,

a leggazdagabb ötöd jövedelme 4,4-szerese a legszegényebbek bevételeinek"

- tette hozzá. A jövedelememelkedés jelentős mértékben húzta magával a lakossági fogyasztást, reálértéken 5,7 százalékkal nőtt a költés, az élelmiszerre, lakásfenntartásra, közlekedésre fordított kiadások aránya viszont csökkent az összes kiadáson belül (56 százalék).

A KSH a szegénységet az Európai Unió ajánlásainak megfelelően egy komplex mutatóval méri: a jövedelmi szegénységen kívül a súlyos anyagi nélkülözést és a munkaszegénységet is. Ha bárki a három közül érintett az egyikben, szegénynek, illetve a társadalmi kirekesztésnek kitettnek számít.

"2017-ben 1,887 millió ember, a lakosság 19,6 százaléka tartozott a kitettek körébe, egy év alatt több mint 500 ezerrel kevesebben voltak kitéve a szegénység kockázatának"

- ismertette Janák Katalin.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×