INFORÁDIÓ 
2020. október 27. kedd
Szabina

ksh

jövedelem

fogyasztás

szegénység

KSH: 1 millió 887 ezer ember van kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának

KSH: 1 millió 887 ezer ember van kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Csökkent a szegénység Magyarországon, de még mindig a lakosság 19,6 százaléka, vagyis 1 millió 887 ezer ember van kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

2017-ben az egy főre eső nettó jövedelem 1 millió 300 ezer forint volt éves szinten, ez körülbelül 180 ezer forint havonta – mondta az InfoRádiónak Janák Katalin. A KSH Életminőség-statisztikai főosztályának vezetője hozzátette: 2,4 százalékos volt az infláció, a reáljövedelem-növekedés így 5,9 százalékos volt.

A szakértő szerint a jövedelmek szerkezete is kedvezően alakult: 72 százalékra nőtt a munkajövedelmek aránya, 26-ra a társadalmi jövedelmeké, 2 százalékon állandósult a vállalkozásból, vagyonból származó egyéb jövedelmek. A jövedelemkülönbségek is csökkentek valamivel.

Janák Katalin kiemelte: a jövedelemnövekedés felhúzta a háztartások fogyasztását is, reálértéken 5,7 százalékkal voltak magasabbak a kiadások. Ezen belül a kötött – élelmiszerre, közlekedésre, lakásfenntartásra fordított – kiadások aránya valamivel több mint 56 százalékra csökkent.

A leggazdagabb 20 százalék fogyasztási kiadása több mint 3,7-szerese a legszegényebb 20 százaléknak.

A KSH adatai szerint 2017-ben Magyarországon 1 millió 887 ezer ember, vagyis a lakosság 19,6 százaléka volt kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztődés kockázatának. Egy év alatt több mint 500 ezerrel kevesebb lett ez a szám – hangsúlyozta a főosztályvezető.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018