eur:
395.73
usd:
367.19
bux:
65218.05
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay.com

A legszegényebbek 80, a leggazdagabbak legalább 179 ezer forintot akarnak

Továbbra is tízszeres a jövedelmi különbség Magyarország legjobban és legrosszabbul kereső tíz százaléka között - derül ki a KSH friss adataiból.

Folyamatosan javul a háztartások jövedelmi helyzete, amit a KSH 2017-es számokról szóló friss adatközlése is alátámaszt. A bérolló ugyanakkor nagyra nyílt, tízszer annyit keres a felső jövedelmi tized, mint az alsó.

A Portfolio.hu az adatokat elemezve rámutat, tavaly az egy főre érvényes bruttó jövedelem 1,644 millió forint volt átlagosan, ami 9,3 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. Nettóban a növekedés kicsit kisebb, 8,4 százalékos (1,3 millió forint).

A kizárólag a munkából származó jövedelem nagyot ugrott, 12,4 százalékkal nőtt, tavaly 1,184 millió forint volt.

Emellett igaz az is, hogy 2010 óta egyre nagyobb arányú a háztartások munkajövedelme: 65,3 százalékról 72-re nőtt.

Az úgynevezett társadalmi jövedelmek kategóriában 1,7 százalékos volt a növekedés, erre legnagyobb hatással a nyugdíj emelkedése volt, a családdal, gyermekkel kapcsolatos ellátások egy főre vetített éves összege 63 ezer forint volt.

A leggazdagabb 10 százalék jellemző háztartásában jellemzően 1,9 ember él átlagosan, a legszegényebb 10 százalékban 3,2 ember.

A legszegényebbek jövedelme több mint fele részt társadalmi ellátásokból származott, de a leggazdagabbaknál is megjelent több mint 20 százaléknyi társadalmi jövedelem.

Tavaly az egyedülálló férfiak voltak a legjobban keresők, éves nettó jövedelmük átlagosan 1,754 millió forint volt,

az egyedülálló nőké ennél 7,9 százalékkal volt alacsonyabb.

A gyermekes háztartások egy főre jutó nettó jövedelme bő 1 millió forintot tett ki, ez csaknem 20 százalékos elmaradás az összes háztartás átlagához képest. A gyermekteleneké ugyanennyivel magasabb az átlagnál. A gyermekesek egy főre jutó nettó jövedelme viszont másfélszer annyival nőtt (11 százalék), mint a gyermekteleneké (7,1).

Tavaly a legrosszabb jövedelmi helyzetben a korábbiakhoz hasonlóan az egyszülős, három- vagy többgyermekes háztartások voltak, egy főre jutó nettó jövedelmük nem érte el az országos átlag kétharmadát.

Az adatsor arra is kitér, milyen keresettel rendelkezők mennyi jövedelemmel lennének elégedettek. Kiderült: minél kedvezőbb jövedelmi helyzetben van egy háztartás, annál magasabb jövedelmet tart szükségesnek egy-egy megélhetési szinthez.

A legalacsonyabb jövedelműek már 80 ezer forintból elvannak, a legjobban keresők már legalább 179 ezer forintot akartak 2017-ben havonta.
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×