eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Lázár: Magyarország Nagy-Britannia szövetségese akar maradni

Magyarország célja, hogy Nagy-Britannia, stratégiai szövetségese maradjon - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető aláhúzta, hogy a kvótanépszavazás nem az unió ellen szól, ám az uniós bürokráciát ma inkább a problémák forrásának, semmint megoldójának tartja.

Magyarország kormánya tiszteletben tartja és tudomásul veszi Nagy-Britannia döntését, a kabinet felállít egy munkacsoportot a kilépés következményeinek vizsgálatára – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

"Mi arra fogunk törekedni, hogy mint ahogy eddig is, Nagy Britanniát stratégiai szövetségesnek tekinthessük."

A kormány álláspontja szerint az ellenőrizetlen, kontrollálatlan bevándorlás döntően befolyásolta a referendum kimenetelét, ha pedig e kérdésről a tagországok nem dönthetnek maguk, az szétfeszítheti az uniós kereteket.

"Tehát a magyar népszavazási kísérlet nem Európa ellen szól, hanem jó példa arra, hogy hogyan lehet egy nagyon fajsúlyos és nehéz kérdésről beszélni a választópolgárokkal annak elkerülése érdekében, hogy az egész európai eszme megkérdőjelezése bekövetkezhessen."

Lázár János ennek ellenére újságírói kérdésre megerősítette azt a korábbi személyes álláspontját, hogy ha Magyarországon rendeznének népszavazást az uniós tagságról, jó szívvel nem tudna a maradásra szavazni, mert – mint mondta – amit ma Brüsszel csinál Európával, az a közösség csődjéhez vezet, ezért meg kell változtatni.

"Mi hiszünk Európában, hiszünk az együttműködésben, hiszünk a közös gondolkodásban, Európa erejében, de a mai Európai Unió nem előnyt jelent és nem erőt jelent, hanem gyöngeséget, bizonytalanságot, kiszámíthatatlanságot és egy súlyos nehezéket, amivel nem tudunk előre lépni, ez a probléma, hogy ez a bürokratikus struktúra rátelepedett az egész rendszerre."

Példaként a tárcavezető az Európai Bizottság elnökének legutóbbi javaslatát említette, amelynek értelmében a nemzeti parlamentek ratifikálása nélkül is megköthetné a bizottság a szabadkereskedelmi egyezményt Kanadával, amit ellenez a kormány és várhatóan jövő hétre ötpárti egyeztetést hívnak össze a kérdésről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×