eur:
392.53
usd:
365.88
bux:
66794.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Roma munkavállalókat szeretne foglalkoztatni épülő szlovákiai gyárában a Volvo

A Kassa mellett épülő Volvo autógyár komolyan érdeklődik a romák foglalkoztatása iránt. Robert Fico miniszterelnök a kassai kihelyezett kormányülésen közölte, a kabinet elsőrendű érdeke, hogy együttműködjön az autógyárakkal, hogy Szlovákia továbbra is vonzó maradjon az iparágnak. Ennek ellenére továbbra is látszik, hogy már most is akut hiány van a szakképzett munkaerőből.

A Szlovákiában legyártott autók az ország GDP-jének 10 százalékát teszik ki. Ez nagyjából egymillió autót jelent, ami a lakosság számához képest világrekordnak számít. Az autóipar összesen 260 ezer embert foglalkoztat Szlovákiában, ahol jelenleg négy autógyár működik. Pozsonyban a Volkswagen, Zsolnán a Kia, Nagyszombatban a Citroëneket és Peugeotokat gyártó Stellantis, Nyitrán pedig a Jaguar-Land Rover. Az ötödik autógyár a Volvoé lesz, a svéd autóóriás Kelet-Szlovákiában Kassa mellett építi a gyárát. Erik Tomás szlovák munkaügyi miniszter úgy véli, nagy kihívást jelent, hogy az emberek felkészülten várják a Volvót, mivel nagyon nehéz szakképzett munkaerőt találni. A tárcavezető a kormány kassai kihelyezett ülésén úgy tájékoztatott, a Volvo 5 ezer alkalmazottat fog foglalkoztatni, és további 12 ezer munkahely lesz a beszállító cégeknél. A minisztérium ezért képzési és átképzési programot indít.

Erik Tomás elmondta,

a Volvo abban más, hogy nagyon komolyan érdeklődik a Kelet-Szlovákiában élő roma lakosok foglalkoztatása iránt,

a szaktárca pedig mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ez sikerüljön. „A minisztériumnak még egy speciális programja is van, mégpedig hogy segítsük a romák foglalkoztatását a Volvóban. A második lehetőség, hogy egy erre szakosodott szociális vállalkozásban készítjük fel őket a foglalkoztatásra, majd áthelyezzük őket a Volvóba” – jegyezte meg a munkaügyi miniszter, hozzátéve, hogy amennyiben nem sikerül a roma lakosság köreiből, illetve szlovák állampolgárokkal betölteni a munkahelyeket, akkor mindent megtesznek, hogy harmadik országokból legálisan hozzanak be munkaerőt az országba.

Robert Fico kormánya prioritásként tekint az autógyárak támogatására, hogy Szlovákia továbbra is vonzó maradjon az iparág számára. „Ezért fontos a határon túli munkaerőpiacra is kitekintenünk, hogy szakképzett munkaerőt találjunk” – jegyezte meg Robert Fico, aki arra is kitért, hogy az elektromobilitás bevezetése óriási nyomást gyakorol a környezetvédelemmel kapcsolatos folyamatokra. A kassamindszenti ipari parkban épülő Volvo-gyárban is elektromos autók gördülnek majd le a gyártósorról.

Az is kérdés, hogy Szlovákiának lesz-e elég villamos energiája a tömeges gyártáshoz.

Elemzések szerint 2040-ig akár 83 százalékkal is emelkedhet az ország áramfogyasztása. Robert Fico ennek kapcsán közölte, támogatja egy új, több mint 1000 megawatt teljesítményű atomerőmű-blokk megépítését a jaslovské bohunicei atomerőműben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×