eur:
390.68
usd:
366.23
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter sajtótájékoztatót tart az Ukrajna Oroszország elleni önvédelmét szolgáló nemzetközi kapcsolattartó csoport (Ukraine Defense Contact Group) védelmi minisztereinek találkozóján a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton 2023. április 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Ronald Wittek

Elemzők: Zelenszkij beáldozhatta lojális miniszterét

„Lemondatta” védelmi miniszterét az ukrán elnök. Olekszij Reznyikov hétfőn nyújtotta be lemondását a parlamentnek, miután Volodimir Zelenszkij jelezte, hogy megválik tőle. Most az Állami Számvevőszék feje veszi át a védelmi tárcát, hogy felszámolja a hadseregen belüli korrupciót.

Az elnökéhez hasonlóan a nyilvánosság előtt terepszínű ruhában mutatkozó Olekszij Reznyikov 2021 óta volt ukrán védelmi miniszter, tehát hivatalában érte az orosz invázió. Posztján több milliárd dollárnyi nyugati katonai segélyt sikerült megszereznie, tárcájával kapcsolatban viszont többször korrupciós vádak merültek fel, amit ő rágalomnak minősített.

Volodimir Zelenszkij már az év elején lebegtette a leváltását, amikor elterjedt, hogy a minisztérium „felpumpált” árakon vásárolt élelmiszert és lőszert a fronton harcoló katonáknak, az ukrán sajtó pedig elkezdett nyomást gyakorolni rá. Akkor „megkegyelmezett” miniszterének, akivel kapcsolatban felmerült, hogy ő lehet a következő londoni nagykövet. Augusztusban újabb korrupciós vád hangzott el a téli katonai öltözet beszerzésével kapcsolatban.

Reznyikov láthatóan demonstrálni akarja, hogy teljesen átlátható módon cselekszik. „Az elnök döntését végrehajtva benyújtom a Radának a lemondólevelemet. Készen állok az elszámoltatásra. Tartsd a vonalat!” – írta a közösségi médiában.

Zelenszkij közben a krími tatár származású, 41 éves Rusztem Umerovot, az Állami Számvevőszék főnökét javasolta védelmi miniszternek. Umerov csak egy évet töltött korábbi posztján, de több kényes tárgyaláson is részt vett – például az Oroszország által végül felmondott, fekete-tengeri gabonaszállítási megállapodás előkészítésében. (Az alku potenciális felújításáról hamarosan tárgyal Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök - a szerk.)

Nagy-Britanniában a Sky News elemzője „nagyon jelentősnek” nevezte az ukrán személycsere tényét.

„Világos, hogy Zelenszkij megpróbálja visszafordítani az egyes nyugati illetékesek által ismételt narratívát, hogy nem mennek túl jól a dolgok”.

A nyugati sajtóban ellenmondó hírek hangzanak el a háború menetéről. Név nélkül nyilatkozó amerikai illetékesek borúlátó megjegyzései után vasárnap az volt a hír, hogy az ukránok délen áttörték az első orosz védvonalat. Északon viszont nehéz a dolguk. A Kyiv Independent című lap idézett NATO-kiképzést kapott katonákat, akik azt mondták, hogy a három hetes program keveset ér a „harcedzett” oroszok ellen. „Hőstett kiugrani egy alagsorból, célzás nélkül lőni az irányukba, aztán végtagok nélkül maradni, vagy meghalni? Mi az értelme?” – jegyezte meg egy katona a lapnak.

Ugyan Reznyikov tárcájával szemben felmerültek korrupciós vádak, olyan állítás nem hangzott el, hogy a miniszter maga is érintett lett volna. Viszont az Európai Unióba való törekvés, a nyugati fegyverek felhasználását övező vádak és a pénzért sorozás alóli mentességet adó katonai illetékesekről szóló történetek miatt a korrupció ismét érzékeny téma Ukrajnában. Zelenszkij emiatt dönthetett úgy, hogy beáldozza lojális miniszterét.

Sőt, egy ukrán bíróság elrendelte Ihor Kolomojszkij, a Washington által szankcionált ukrán oligarcha őrizetbe vételét is; az ő tévécsatornáin kezdte az ukrán elnök a szórakoztató karrierjét. Kolomojszkij egyébként Zelenszkijt támogatta az elnökválasztási kampányban.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×