eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter sajtóértekezletet tart Kijevben 2023. február 5-én. Az orosz-ukrán területi konfliktus közel egy évvel korábban, 2022. február 24-én szélesedett háborúvá, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát.
Nyitókép: MTI/AP/Daniel Cole

Zelenszkij bejelentette: meneszti a védelmi minisztert - itt az utódjelölt

Az ukrán elnök úgy döntött, hogy felmenti posztjáról Olekszij Reznyikov védelmi minisztert, és a héten felkéri a parlamentet, hogy Rusztem Umerovot, Ukrajna fő privatizációs alapjának vezetőjét nevezze ki a helyére.

Volodimir Zelenszkij nemzethez intézett éjszakai videóbeszédében elhangzott bejelentés az ukrán védelmi rendszer legnagyobb átalakítását teszi lehetővé az Oroszország által 2022 februárjában indított háború során - írta az Al Arabiya.

Reznikov, akit 2021 novemberében védelmi miniszternek neveztek ki, több milliárd dollárnyi nyugati katonai segély biztosításában segítette a háborús erőfeszítéseket, de a minisztériumát övező, általa rágalmazásnak minősített korrupciós vádak meggyengítették a pozícióját. Reznikov a háború több mint 550 napján volt védelmi miniszter.

Zelenszkij szerint a minisztériumnak új megközelítési módokra, valamint a katonasággal és a társadalom egészével való együttműködés más formáira van szüksége.

A védelmi miniszter leváltását a parlamentnek jóvá kell hagynia, de a Legfelsőbb Tanács képviselőinek többsége valószínűleg támogatni fogja. Zelenszkij is arra számít, hogy a parlament jóváhagyja Umerov kinevezését.

A 41 éves, krími tatár volt törvényhozó Umerov 2022 szeptembere óta vezeti az Ukrajna Állami Vagyonkezelő Alapot, és fontos szerepe volt például a fekete-tengeri gabonaügyletről szóló, kényes háborús tárgyalásokban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×