eur:
392.57
usd:
360.92
bux:
72401.52
2024. július 16. kedd Valter
Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter sajtóértekezletet tart Kijevben 2023. február 5-én. Az orosz-ukrán területi konfliktus közel egy évvel korábban, 2022. február 24-én szélesedett háborúvá, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát.
Nyitókép: MTI/AP/Daniel Cole

Bendarzsevszkij Anton: a védelmi miniszter menesztése az ukrán harci cselekmények javát szolgálná

Hétfőn döntenek az ukrán parlamentben a védelmi miniszter menesztéséről. A tárca élére egy katonai múlttal rendelkező tábornok kerülhet. A személycsere okairól, és lehetséges hatásairól az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója beszélt az InfoRádiónak.

"Fontos hangsúlyozni, hogy Olekszij Reznyikovot, az eddigi védelmi minisztert nem feltétlenül a korrupciós ügyei miatt menesztik, hiszen – bár a védelmi minisztériumban tört ki a beszerzéssel kapcsolatos korrupciós botrány –, ő maga ebben nem érintett a bizonyítékok alapján" – mondta Bendarzsevszkij Anton.

Ezt mutatja az is, hogy Olekszij Reznyikov helyet kaphat egy másik tárcánál: a stratégiai beszerzési területekért felelős minisztériumnak még lehet a vezetője (igaz, ő maga azt mondta, nem lát esélyt erre). Reznyikov sorsáról hétfőn dönt az ukrán parlament, és ekkor dőlhet el az is, máshol folytatja-e a munkáját..

A szakértő szerint a korrupciós eseménysorozatnak két hozadéka van:

  • egyrészt valóban voltak olyan korrupciós ügyek, melyek megoldásával az ukrán vezetés kénytelen volt lépni, mert a lakosság felé is üzenni kellett, hogy háborús viszonyok mellett még erőteljesebben büntetik a korrupciót.
  • Másrészt az Európai Unió felé is kellett prezentálnia az ukrán vezetésnek, hogy nincsenek korrupciós problémák, és ha vannak is, akkor azonnal megoldják.

Az ügy emellett lehetőséget is teremt az ukrán vezetésnek, hogy leváltsa azokat a vezetőket, akik nem feltétlenül érintettek a korrupciós ügyekben, de a területükön nem bizonyultak hatékonynak. "Érett" tehát a menesztése, csak háborús viszonyokban nincs jó üzenete annak, ha leváltanak egy tisztségviselőt.

Olekszij Reznyikovot még a háború előtt, 2021 őszén nevezték ki a védelmi minisztérium élére. Ő nem katona: korábban, jogászként az Eurovíziós Dalfesztivált szervezte Ukrajnában, de tárgyalási tapasztalata is volt.

A helyére a hírek szerint érkező Kirilo Budanov a külső hírszerzés vezetője volt, tábornokként ő ülhet a védelmi minisztérium élére.

A viszonylag fiatal, 37 éves katona az elmúlt másfél évtizedben sikeres pályafutást épített fel, többek között részt vett 2014-ben a Kelet-Ukrajnában kirobbant harcokban, ahol meg is sebesült.

Azóta vagy a katonai, vagy a nemzetbiztonsági szférában volt jelen Ukrajnában.

A védelmi miniszter leváltása a háborús időben negatív üzenet, ám politikai kinevezettként, polgári személyként Olekszij Reznyikov nem is annyira foglalkozott a hadsereg helyzetével, a konkrét stratégiával, hanem inkább a katonai eszközök beszerzésével. Jól tudott tárgyalni a nyugati partnerekkel, és ebben a minőségben folytathatja majd a munkáját az ukrán vezetés szándékai szerint.

Bendarzsevszkij Anton úgy látja, Kirilo Budanov jobban tolmácsolja majd a politikai hatalom elvárásait a katonai vezetés felé, és sokkal jobban képviseli majd a katonai szektort a politikai vezetés előtt is. "Az átszervezés az ukrán katonai stratégia, az ukrán harci cselekmények javát szolgálja" – tette hozzá az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója.

(Nyitóképen: Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter sajtóértekezletet tart Kijevben 2023. február 5-én).

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×