eur:
390.7
usd:
364.13
bux:
68189.36
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Unsplash

Tudni vélik, ki figyelmeztette Washingtont az Északi Áramlat felrobbantására

A holland állami televízió szerint a holland titkosszolgálat figyelmeztette Washingtont hogy Ukrajna fel akarja robbantani az Északi Áramlat vezetékeket. Az állítás szerint a CIA ezek után óvta Kijevet a tettől, amely lemondott a szabotázsról. Csakhogy, a vezetékeket mégis felrobbantotta valaki.

Az Infostart is többször beszámolt már az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantását övező találgatásokról, tényfeltéró jelentésekről és nyomozásról. Úgy tűnik, hogy a német Süddeutche Zeitung című lap és más nyugat-európai és lengyel médiumok által említett titkosszolgálat, amely figyelmeztette az Egyesült Államokat a készülő szabotázsra, a holland volt.

A holland NOS állami tévé beszámolója szerinty a holland hírszerzés ügynökei 2022 júniusában, a térségben zajló nagyszabású NATO-gyakorlattal egy időben figyelmeztették az amerikai hírszerzést a Kijev által tervezett vezetékrobbantásról.

A CIA tisztjei ezután felszólították Kijevet, hogy ne semmisítse meg a stratégiailag fontos energetikai artériát.

Tudósítások szerint azonban

az amerikai ügynökség kételkedett abban, hogy a háború terhét nyögő Ukrajna képes lenne egy ilyen merész támadás végrehajtására.

A jelentések szerint a hollandok olyan terveket fogtak el, amelyek szerint ukrán búvárok Valerij Zaluzsnij tábornok, az ukrán hadsereg vezetőjének parancsára egy bérelt vitorlás jachtról a mélybe merülve robbanóanyagokat helyeztek volna el az Északi Áramlat 1 és 2 négy csöve mentén.

Zaluzsnyij tábornokot azért bízták meg a feladattal, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hihető módon tagadhassa, hogy tudott volna a projektről – jegyezte meg a Telegraph című brit lap. Hetekkel később, szeptember 26-án rejtélyes robbanások sorozata hasított végig a csővezetékeken, aminek nyomán hatalmas mennyiségben tört fel a víz alól a metán és a négy csőből három használhatatlanná vált.

A támadást a NATO szándékos szabotázsnak bélyegezte, és az jelentések szerint szinte tökéletesen a holland hírszerzők által leleplezett ukrán összeesküvés forgatönyve szerint történt.

Kijev viszont mindig is hevesen tagadta, hogy bármi köze lenne a támadáshoz, sőt Oroszországot vádolta az EU elleni "terrorakcióval".

A hírszerző ügynökségek azonban már jó ideje vizsgálják a támadás és egy prominens ukrán üzletember közötti lehetséges kapcsolatot. A Pentagon hírszerzési anyagainak kiszivárogtatása a Discord-platformon szintén Kijev érintettségére utalt.

A The Washington Postnak a múlt héten azt írta: Joe Biden kormányát egy "közeli" európai szövetséges tájékoztatta, hogy az ukrán hadsereg összeesküvést szőtt az Északi Áramlat ellen. Azóta kiderült, hogy a hollandok tavaly június közepén adták át az információt Washingtonnak, abban a reményben, hogy meghiúsítják az esetleges támadást.

Viszont, ha nem Ukrajna volt a robbantó, akkor ki lehetett? Egyelőre nincs erre utaló, konkrét tárgyi bizonyíték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×