eur:
391.03
usd:
366.1
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
3d render illustration of an underwater oil pipeline . The pipes are destroyed after the explosion.
Nyitókép: Serg Myshkovsky/Getty Images

Amerikai lap: egy ukrán ezredes koordinálta az Északi Áramlat elleni támadást

Az akciót állítólag úgy tervezték, hogy Volodimir Zelenszkj elnök ne tudjon róla. A katonatiszt tagadja, hogy köze lenne az egészhez.

Egy magas rangú ukrán katonatiszt, akinek szoros kapcsolatai vannak az ország hírszerző szolgálataival, központi szerepet játszott az Északi Áramlat földgázvezeték tavalyi felrobbantásában – írja a The Washington Post ukrajnai, európai és amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A cikk szerint a koordinátor Roman Cservinszkij, egy 48 éves kitüntetett ezredes volt, aki az ukrán különleges műveleti erőknél szolgált. Egy hatfős csapatot irányított, amely hamis személyazonossággal bérelt egy vitorlást, és mélytengeri búvárfelszereléssel robbanótölteteket helyezett el a gázvezetékeken.

2022. szeptember 26-án három robbanás okozott szivárgást az Északi Áramlat 1 és 2 vezetékeken, amelyek Oroszországból Németországba szállítottak földgázt a Balti-tenger alatt. A támadás következtében a hálózat négy gázvezetékéből csak egy maradt sértetlen.

Ha az állítás igaz, akkor a tiszt szerepe az eddigi legközvetlenebb bizonyíték lehet arra, hogy Ukrajna katonai és biztonsági vezetése részt vett a szabotázsakcióban.

Az ezredes ugyanakkor tagadja, hogy köze lenne a történtekhez.

A lapnak ügyvéde útján nyilatkozott, mert éppen vizsgálati fogságban van: azzal gyanúsítják, hogy egy engedély nélkül végrehajtott akció során kiadta egy ukrán repülőtér koordinátáit, amelyet azután orosz rakétatámadás ért.

Zelenszkij nem tudta?

A The Washington Post cikke szerint az akcióban résztvevők az ukrán hadsereg főparancsnokának, Valerij Zaluzsnijnak jelentettek, és Zelenszkij elnök nem tudott a történtekről. Sőt, állítólag több más, oroszellenes műveletről sem tájékoztatták az elnököt.

A Török Áramlat is a célkeresztben

A cikk szerint a holland katonai hírszerző ügynökség már 2022 júniusában értesült az Északi Áramlat elleni ukrán támadás tervéről, és tudatta ezt az amerikaiakkal, akik megüzenték Kijevnek: ellenzik a műveletet. Ezután azt hitték, hogy az ukránok letettek az akcióról, de kiderült: csak három hónappal elhalasztották.

A hollandok arról is értesültek, hogy az ukránok a Fekete-tengeri Török Áramlat ellen is terveztek támadást. 2022 novemberében pedig az orosz elnök jelentette be, hogy meghiúsítottak egy ilyen akciót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×