eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A kolumbiai  fegyveres erők sajtóhivatala által közreadott képen kolumbiai őslakosok megmentett gyermekeket látnak el az Amazonas tartománybeli Araracuara és a Guaviare tartománybeli San José del Guaviare városa közötti dzsungelben 2023. június 9-én. A négy gyerek 40 napja tűnt el egy kisrepülőgép-szerencsétlenséget követően. A legyengült állapotban lévő kiskorúakat először San Jose del Guaviaréba szállítják a helyi kórházba.
Nyitókép: MTI/AP/A kolumbiai fegyveres erők sajtóhivatala

A fák üregébe bújva élhettek túl a gyerekek 40 napon át a dzsungelben

Az egész világ figyelmét megragadta a sorozatos rossz hírek között egy hihetetlen történet: néhány gyerek 40 napot élt túl a dzsungelben, azt követően, hogy lezuhant a repülőgépük. De hogyan sikerült nekik?

Mint korábban az Infostarton írtuk, negyven nap kutatás után találtak meg az amazonasi dzsungelben négy gyereket, köztük egy 11 hónapos csecsemőt. A gyermekek édesanyjukkal és más felnőttekkel még május elején utaztak egy Cessna típusú egymotoros gépen, ám az meghibásodott, és a fák közé csapódott.

A lesoványodott 13 éves Leslyt, a kilencéves Soleinyt, a négyéves Tien Norielt és az eltűnésekor első születésnapját ünneplő Cristint a kolumbiai hadsereg helikopterére húzták fel kötélen a rájuk találó katonák. A túlélőket most egy bogotai kórházban kezelik.

"Boldogok vagyunk, mert nem tudtunk aludni, nem tudunk vidámak lenni, beszélni sem. Csak a remény éltetett, hogy megtaláljuk őket. Céltalanul járkáltunk és éltünk. Most nem tudjuk, mi lesz, de hálásak vagyunk Istennek" – mondta az egyik nyilatkozó rokon.

Életmentő háttértudás

Az örömhír után kezdenek napvilágra kerülni a részletek arról, hogyan sikerült a gyerekeknek a csodával határos módon hosszú ideig életben maradniuk az erdőben. A két legkisebb gyerek apja szerint anyjuk – aki még négy napig életben volt – azt mondta nekik, menjenek el repülőszerencsétlenség helyszínéről.

Ezek után a gyerekek elmondásuk szerint

fák üreges törzsébe bújva maradtak életben az erdőben, ahol kígyók, jaguárok, pumák és rovarok fenyegették őket.

Az őslakos Huitoto törzsből származó gyerekeknek az is segített, hogy ismerték az erdő gyümölcseit és a legidősebb, 13 éves lány helyismerete kulcsfontosságú volt. Nagyapjuk elmondása szerint a gyerekeknek az is segített, hogy már kicsi koruktól megtanították őket vadászni és halászni.

Mindeközben az idővel versenyt futva folyt a mentőművelet, de a kutatóknak csak a gép eltűnése után két héttel sikerült megtalálniuk a repülőt a kolumbiai esőerdő egyik sűrűn benőtt részén. Felfedezték a gépen utazó három felnőtt holttestét is, a gyerekeknek viszont nyoma veszett.

Azt viszont látták, hogy a gyerekek ülései nem szakadtak ki, és ez reményt adott arra, hogy életben lehetnek. A kolumbiai hadsereg 150 katonát és kutyákat küldött a kutatásra, de azt nagyban fékezte a sűrű erdő és köd. A katonákhoz csatlakoztak a helyi törzsek lakosai és önkéntesek is. A 320 négyzetkilométeres területen különböző taktikákkal keresték őket. Helikopterről nagyanyjuk hangját játszották be, hogy ha hallják, megnyugtassa őket, hogy keresik őket.

A keresők 10 ezer szórólapot is ledobtak nekik, amelyeken túlélési tippek és útmutatások szerepeltek, és nagy erejű reflektorokkal pásztázták a környéket. Ami biztatást adott nekik: egy-egy lábnyom, egy felfedezett olló és egy cumisüveg. Egy nyomkereső kutya végül pénteken fedezte fel a gyerekeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×