eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Rishi Sunak brit miniszterelnök (b) és Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnöke kezet fog a windsori kastélyban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. február 27-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Bloomberg/Chris J. Ratcliffe

Nem biztos, hogy a britek odaengedik a NATO-vezetőülésbe Ursula von der Leyent

Sajtójelentések szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke új, magas beosztásba készül. Több lap is cikkezett róla, hogy versenyben van a NATO főtitkári posztjáért. Kérdés, hogy a tagállamok ehhez mit szólnak. További aspiránsok is vannak a posztra.

Jens Stoltenberg, a NATO jelenlegi főtitkára nem akarja meghosszabbítani megbízatását, miután közel kilenc évig töltötte be a pozíciót. Októberben már új NATO-vezető jöhet, és úgy tűnik, Ursula von der Leyen nem bánná, ha ő lenne az.

Stoltenberg utódlásáról még nincs hivatalos bejelentés, várhatóan a következő hónapban jelennek meg majd az aspiránsok. Egyes országok kelet-európai, mások női, míg Emmanuel Macron francia elnök EU-országból származó jelöltet akar. (Stoltenberg norvég.)

Érdemes megjegyezni, hogy a NATO-főtitkár esetében nincs hivatalos és publikus választási protokoll. Annyi ismert, hogy a 30 tagú szervezet tagjai zárt ajtók mögött, egyhangú döntéssel választják meg a vezetőt. Ez pedig megnehezíti von der Leyen dolgát annak ellenére, hogy az ukrajnai háború kérdésében a NATO-retorikát idézik a megjegyzései.

A brit média szerint

Rishi Sunak kormánya megpróbálná elkaszálni von der Leyen esélyeit,

arra hivatkozva, hogy rosszul teljesített a német védelmi tárca élén és – ahogy a The Telegraph konzervatív brit napilap fogalmaz – „katasztrofális állapotban” hagyta a Bundeswehrt. (Olaf Scholz kancellár épp a napokban volt kénytelen közölni: Berlin nem tud több fegyvert adni Ukrajnának, mert kifogynak a hadsereg készletei).

A briteknek az sem tetszik, hogy von der Leyen megpendítette, hogy az EU-nak saját haderőt kéne létrehoznia tagállamai hadseregéből.

A fentiek nyomán Rishi Sunak a brit védelmi minisztert, Ben Wallace-t szeretné betolni a posztra, aki értésre adta, hogy tetszene is neki a feladat. Ha Wallace-nak sikerül megelőznie von der Leyent, akkor több mint 20 év óta ő lesz az első brit NATO-főtitkár, de nem az egyetlen, hanem sorban a negyedik. Egyetlen tagállam sem adott annyi főtitkárt, mint a szigetország.

A Telegraph szerint a britek explicite nem vétóznák meg von der Leyent, mivel úgy vélik, hogy más tagállamoknak is vannak fenntartásaik és azok amúgy is „eltántorítanák” a poszttól.

A német média közben Pedro Sanchez spanyol miniszterelnököt tartja esélyesnek Wallace mellett. Felmerült még Mark Rutte holland miniszterelnök neve, de őt a balti államok „túl puhának” tartják Oroszországgal szemben.

Kaja Kallas észt miniszterelnök és Chrystia Freeland kanadai pénzügyminiszter is versenyben van a posztért. Utóbbi édesanyja révén ukrán származású, és közvetlenül a Szovjetunió összeomlása előtt élt is Ukrajnában, ahol felfigyelt rá a KGB. Őt az Egyesült Államok kiszemelt jelöltjének tartják, de ellene szól, hogy Kanada nem teljesítette a NATO felé azt a vállalást, hogy a GDP két százalékát a védelemre költse.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×