eur:
393.02
usd:
366.37
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Parkoló kamionok sora az úton, Folkestone közelében 2020. december 21-én, miután a doveri kikötőt bezárták. Ennek oka, hogy a Nagy-Britanniában felbukkant új koronavírus-változat gyors terjedése miatt a francia kormány éjféltől 48 órára megtiltotta mindenkinek, a teherautóvezetőket is beleértve a beutazást a szigetországból.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Több csapás is érte a briteket karácsony előtt

Nagy-Britannia lett „Európa beteg embere”, a világ pedig kezd elzárkózni tőle – írta egy hírügynökség azután, hogy a brit kormány szerint egy új mutáció miatt „kikerült az ellenőrzés alól” a koronavírus-járvány. A hatóságok a hétvégén kemény szigorításokat vezettek be.

A brit kormány szombaton robbantotta a bombát: Londonban és dél-kelet Angliában bevezeti az addig ismeretlen, 4-szintű koronavírus-készültséget. Ennek nyomán bezárták a legtöbb üzletet és a karácsonyi ötnapos lazítás helyett csak egy nap látogathatják egymást a családok.

Hétfőn jött ennek nyomán a következő pofon: Franciaország megtiltotta a doveri kikötőből kiinduló kamion- és utasforgalmat.

A Reuters hírügynökség megfogalmazása szerint

Nagy-Britannia lett “Európa beteg embere”, de nem csak Európáé.

Folyamatosan bővül azoknak az országoknak a sora, amelyek nem engedik be a brit földről felszállt repülőket: Magyarország után a lengyelek, valamint több arab állam is így döntött.

A doveri helyzetre válaszul Boris Johnson kormányfő hétfő délelőttre összehívta a brit kormány rendkívüli helyzetek bizottságát, a COBRA-t. A francia oldalon a hatóságok azt állították, hogy új egészségügyi protokollt vezetnek be, és céljuk, hogy újra beindulhasson a kamionforgalom.

Addig azonban csak konténereket és nem az embereket engedték át a túlpartra a kompokon és a Csalagúton keresztül. A BBC megszólaltatott egy Franciaországban ragadt angol kamionost, aki belenyugodott abba, hogy nem ér haza karácsonyra a családjához.

A helyzet azt is illusztrálja, hova vezethet, ha nem sikerül alkura jutni az Európai Unióval a brexit utáni kereskedelemről szóló tárgyalásokon: Skóciában több tonna gyorsan romlandó kagyló és rák várta, hogy átjusson Franciaországba. Nem tudni, hogy a doveri tilalom az európai tárgyalási taktika része-e. Viszont

jelzi, milyen lehet, amikor a vámakadályok miatt elakad a friss élelmiszer importja.

A Sainsbury’s szupermarketlánc szerint néhány napon belül eltűnhet a brit polcokról a fejessaláta, a karfiol, brokkoli, a citrom és a narancs, ha nem sikerül megoldani a helyzetet.

Közben a brit kormány igyekezett drámai hangú kijelentésekkel megmagyarázni az embereknek, miért “törölték a közös karácsonyi ünneplést” milliók számára.

Matt Hancock egészségügyi miniszter azt mondta: a korlátozások hónapokig érvényben maradhatnak, és mindenki viselkedjen úgy, mintha már most vírushordozó lenne. A hétvégén 35 ezerre ugrott a napi fertőzési adat - ez jócskán meghaladta a pandémia kezdetén regisztrált fertőzések számát.

A váratlanul jött szigorítás sokként hatott a londoni és dél-kelet angliai lakosokra, akik szombat délután értesültek a döntésről.

A londoni pályaudvarokat szombaton megszállták az emberek és tömött vonatokon menekültek vidékre.

“Tudom, hogy éreznek az emberek” - mondta Hancock. “Fel kellett hívnom édesanyámat és megmondani neki, hogy nem leszünk együtt karácsonykor” - mondta egy interjúban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×