eur:
389.5
usd:
363.21
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.
Nyitókép: MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat

Hétfőn ismét - immár negyedik napja - 180 fölött van a koronavírus miatt elhunytak száma Magyarországon, és a briteknél megjelent egy aggodalomra okot adó vírusmutáció – mindez néhány nappal karácsony előtt. A kormány már döntött az intézkedésekről, ezekről is beszámolt az operatív törzs.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese bejelentette, hogy már megszülettek a karácsonyra vonatkozó kormánydöntések:

  • szentestére, december 24-ére felfüggesztik a kijárási korlátozást (azt még nem tudni, reggel hány óráig érvényes ez a rendelkezés), és
  • megtiltották az Egyesült Királyságból érkező személyszállító repülőgépek leszállását Magyarországon, ez az üzleti magángépeket is érinti. Az áruforgalom zavartalanul folytatódik.

A magánrendezvények (vendégségek) létszámánál továbbra is él a 10 fős korlát, és továbbra sem számítanak bele a létszámba a 14 évesnél fiatalabbak.

A többi tilalom, korlátozás és szabály életben marad (maszkviselés, határátlépés stb.).

A járványügyi éberséget fenn kell tartani – jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos, aki

arra kéri a családokat, hogy fontolják meg, mekkora vendégséget terveznek és hogy meglátogatják-e idős vagy veszélyeztetett rokonaikat,

mert bár a szentestét "respektálják", de ez nem jelent lazítást, csak egy lehetőséget, amivel úgy kell élni, hogy a biztonságot megtartsuk.

A repülőutakat más országokhoz hasonlóan azért függesztették fel, mert Londonban és környékén új vírusmutáció jelent meg,

ráadásul olyan típusú, amilyet eddig még nem láttak.

Az eddigi, korai információk szerint az új variáns az oltóanyagok hatékonyságát nem befolyásolja, de az operatív törzs az óvatosság mellett döntött.

Hétfőre 2141 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 183 beteg. A kórházban kezeltek száma 7097 fő, és 517-en még lélegeztetésre szorulnak. Müller Cecília emlékeztetett:

a járvány platófázisba érkezett, némi csökkenés is látható az elmúlt napokban, de a tendenciákat kell követni és korai következtetéseket nem szabad ebből levonni,

az elhunytak száma is még mindig magas. Ismét vannak köztük fiatalok, egy 23 éves beteg is elhunyt, neki számos súlyos betegsége volt.

Ma ülésezik az Európai Gyógyszerügynökség, remélhetőleg megszületik az uniós engedély a Pfizer-vakcina forgalmazásáról és lehetővé teszik elérhetőségét a tagországok számára – mondta Müller Cecília. Ha ezt ma valóban közzéteszik, akkor néhány napon belül megérkezhet az engedély és Magyarországon is el lehet kezdeni a védőoltások beadását. Erre Magyarország felkészült – jelentette ki a szakember, emlékeztetve, elsőként az egészségügyi dolgozók részére ajánlják fel az oltakozás lehetőségét.

Az oltással érkező alkalmazási iratban azt is leírják, hogy mikor nem javasolják a szer beadását, így mindenki felelősen tud majd dönteni arról, hogy igénybe kívánja-e venni az oltakozási lehetőséget.

A Dél-Pesti Centrumkórházban lesz az első oltóhely. A Pfizer vakcinájának kezelése nagy kihívás (elsősorban a –70 Celsius-fokos tárolási hőmérséklet miatt), de minden rendelkezésre áll az oltóprogram elkezdéséhez.

Az első adag vakcina 3500 ember oltására lesz elegendő, a második adag szállítmány még idén megérkezhet, utána pedig folyamatos ellátásra számítanak.

Mivel több országban már használják a védőoltásokat, több leiratot is kibocsátottak a nemzeti hatóságok, de az Európai Gyógyszerügynökség által kiadottat fogják alapul venni.

Ez a járvány még nem a közeljövőben fog véget érni

– ismételte meg Müller Cecília az Orbán Viktor által is elmondottakat. Az oltások megkezdésével egy új – igaz, nagyon fontos – szakasz indul a vírus elleni védekezésben.

Nincs olyan vakcina, ami száz százalékos védelmet ad (és bár mindannyiunknak hasonlóan működik a szervezete, az egyéni reakciók változatosak lehetnek), ezért minél többen oltják be magukat, annál nagyobb a társadalom védettsége. Hatvan százalékos vagy afeletti átoltottság már jelentősen lassítani tudja a járvány terjedését – ismételte meg a tisztifőorvos.

A védettség a második oltást követő egy hétben alakul ki

– mondta Müller Cecília.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, a nyitvatartási szabályok miatt a hétvégén 627 rendőri intézkedés történt, 168 esetben állapították meg az üzemeltető vagy tulajdonos felelősségét.

Egyetlen helyet zárattak be a hétvégén: Tiszadobon egy gazdaboltot ellenőriztek a rendőrök többedszerre, ahol az üzlet tulajdonosa egyik alkalommal sem hordott maszkot, ezért egy hétre bezáratták a helyet. Eddig összesen 101 ilyen ideiglenes intézkedést hoztak.

Az elmúlt hétvégén a maszkviselési szabályok megszegése miatt 770 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök. Közterületi maszkviselési hiányosság miatt 700 ember esetében léptek fel. Tömegközlekedési eszközön és a várakozóhelyeken 8 személlyel szemben kellett intézkedni, bevásárlóközpontokban és kereskedelmi üzletekben helyeken 62-vel szemben maszkügyben.

A hétvége rendőri intézkedései szerint 1322-en megszegték a kijárási tilalmat, 78-an pedig a kutyasétáltatásra vonatkozó 500 méteres szabályt nem tartották be.

  • A tranzitszabályok megszegése miatt 471 rendőri intézkedés történt a hétvégén.
  • 49 015 esetben ellenőriztek hatósági házi karantént, 13 081 újat rendeltek el hétfőn, és összesen 32 486 zárlat van hatályban.

Kérdések

Mekkora az esélye annak, hogy a briteknél terjedő vírusmutáció bejut Magyarországra?

Ezt nem lehet kizárni, ezért állították le a repülős személyforgalmat az Egyesült Királysággal. Magyarországon még nem detektálták ez a korábbi változatnál sokkal gyorsabban terjedő variánst.

Egy, az eddig ismert változattal megfertőződött beteg 2-3 másikat tud megfertőzni, ez az új viszont ennek mintegy kétszeresét.

Elsősorban fiatalokat fertőz meg, de nem zajlik súlyosabban a betegség, viszont a fiatalok átadhatják a veszélyeztetett korosztálynak, ezt viszont szeretnék megelőzni, ezért hozták a repülési tilalomra vonatkozó szabályozást.

Az idősotthonokban hogyan zajlik az oltás?

Egy oltócsapat érkezik majd az otthonokba. A dolgozók és a bentlakók is szabadon választhatnak, hogy élnek-e az oltás lehetőségével.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×