INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

koronavírus

nagy-britannia

karácsony

fertőzés

mutáció

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa sajtótájékoztatót tart a Szent László kórházban kivizsgált, a kínai Vuhanból hazatért magyarok és az előző napon este beszállított kínai állampolgár állapotáról a Szent László Kórházban 2020. február 4-én. Szlávik János közölte: mindenki egészséges, akit az új koronavírus gyanújával kórházi megfigyelés alatt tartanak Magyarországon.

Szlávik János: komoly veszélyeket rejt a nagy családi ünneplés

Infostart

Mint ismert, a kormány döntése alapján december 24-re, szentestére felfüggesztik a kijárási tilalmat. A karácsonyi enyhítések egyetlen napra vonatkoznak. Mindeközben a világ pedig kezd elzárkózni az Egyesült Királyságtól a vírus egy új mutációja miatt. Szlávik János infektológus azt tanácsolja: idén senki se aludjon a rokonoknál.

Szlávik János főorvos az RTL híradójának emlékeztetett, a járvány kezdete óta az új típusú koronavírus nagyon sokat változott, és ma már messze nem az a változata található meg szerte a világon, mint amit az elmúlt év végén felfedeztek Kínában. Többféle vírustörzs is elterjedt, más van Európában, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten. Így az sem csoda, hogy kialakult egy még újabb mutáció, aminek elképzelhető, hogy más tulajdonságai vannak, mint az eddig észlelt vírusoknak – utalt a Londonban és környékén terjedő variánsra. Ennek hatására komoly járványügyi intézkedéseket hoztak Angliával szemben az országok az óvatosság jegyében. Mint mondta, az első jelek arra utalnak, hogy az új változat valamivel gyorsabban terjed, mint az eddig észleltek.

A főorvos a vakcinákra kitérve elmondta: azok nagy része a vírus tüskefehérjéje ellen irányul, épp az ellen a rész ellen, ahol az előbb említett mutáció jelentkezhetett. Azt egyelőre nem tudni, mennyire lesz hatékony az oltás az új mutációval szemben, de ha valami gond lenne ezzel, akkor is

már sokkal rövidebb munkával, néhány hónap alatt meg lehetne alkotni egy újfajta, hatékony védőoltást

– hangsúlyozta a szakember. „Sajnos a járvány kezdete óta tudható, hogy egy úgynevezett RNS-vírusról van szó, amire jellemző a változékonyság.” És nagyon nehéz lesz megakadályozni, hogy az új törzs Angliából kijusson (több országban például már jelen van, Magyarországon egyelőre eddig nem detektálták; a kormány másfél hónapra kitiltotta az Egyesült Királyságból érkező személyszállító repülőket).

A Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa arra is fölhívta a figyelmet, hogy a vírus terjedése szempontjából

a legbiztonságosabb az, ha egy család szűk önmagában ünnepel az idén karácsonykor.

Ha valaki meglátogatja az idős szüleit, nagyszüleit, akkor azt „biztonságosan” tegye, ügyelve a maszkhasználatra, az esetleges távolságtartásra és a fertőtlenítésre. A legrosszabb forgatókönyv, ha nagy családi ebédeket vagy vacsorákat rendezünk, hiszen a vírusnak ilyenkor megvan az esélye, hogy átjusson egyik emberről a másikra, hiszen zárt térben, maszk nélkül együtt lenni veszélyes lehet. Szlávik János ezért más módszereket ajánl a kapcsolattartásra a rokonokkal: esetleg videóval, mobiltelefonnal.

Az is ismert, hogy önmagában a beszéd is segítheti a vírus terjedését, és ha nincs meg a kellő távolság, akkor egy karácsonyi összejövetel súlyos következményekkel járhat. Szintén gondot jelenthet, ha hosszabb időt töltünk egy olyan személy társaságában, aki esetleg fertőzött, tehát kiemelt szerepe van az időfaktornak is, ezért

az ottalvós ünneplések különösen veszélyesek lehetnek

– zárta szavait Szlávik János.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Kovács Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018