INFORÁDIÓ 
2020. október 21. szerda
Orsolya

mkp

igor matovic

trianon

szlovákia

Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.

Matovič: az MKP leköpte a felé nyújtott békejobbot

Kivétel nélkül kiverte a biztosítékot a szlovák politikusoknál a Magyar Közösség Pártjának memoranduma, s ez alól nem volt kivétel Igor Matovič kormányfő sem, aki kedden még trianoni megemlékezésre hívott 100 szlovákiai magyart, csütörtök este viszont már felháborodottan nyilatkozott.

Elutasítják a szlovák politikusok azt a memorandumot, melyet a Magyar Közösség Pártjának elnöksége fogalmazott meg a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára. A dokumentum átadása meglepetésként érte Igor Matovič kormányfőt is, aki szerint az MKP visszaélt a helyzettel.

A dokumentumban a felvidéki magyar közösség fennmaradásához és gyarapodásához elengedhetetlenül szükséges tényezőket fogalmazták meg. Ezek között szerepel egyebek mellett, hogy

  • a szlovák alkotmány preambuluma államalkotó közösségként ismerje el a szlovákiai magyar nemzetrészt,
  • tegyék lehetővé a magyar közösség nemzeti jelképeinek szabad használatát,
  • tegyék egyenrangú hivatali nyelvvé a magyart a magyarok által lakott régiókban,
  • a kormány biztosítsa a magyar közösség széleskörű önigazgatását,
  • illetve az is, hogy a szlovákiai magyarok a magyar nemzethez tartozás kifejezéseként úgy vehessék fel a magyar állampolgárságot, hogy közben megőrizhessék szlovák állampolgárságukat is.

A szlovák miniszterelnök elmondta, a memorandumot június 2-án, kedden kapta meg az MKP vezetésétől, a pozsonyi várban megtartott rendezvényen, melyen 100 szlovákiai magyart látott vendégül a politikai, társadalmi és a civil szférából. A találkozó célja a Szlovákiában élő legnagyobb nemzeti kisebbség iránti tisztelet kifejezése volt, valamint az arra irányuló igyekezet, hogy ne térjenek vissza a múltbeli konfliktusok, a Szlovákia és Magyarország közötti baráti kapcsolatok fejlesztése legyen cél. „Sajnálom, hogy valaki visszaélt ezzel, és arra használta ki ezt az eseményt, hogy újra felszítsa a nemzeti ellentéteket, hogy visszaálljon a harminc évvel ezelőtti állapot” – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő azt mondta, el sem olvasta a memorandumot, melyet az MKP tagjai átadtak neki. „Buta módon visszaéltek a feléjük nyújtott békejobbal.

Ez éppen olyan, mintha ahelyett, hogy megráznák, inkább leköpik a feléjük nyújtott kezet. Senki sem beszélhet így velem vagy a szlováksággal”

– figyelmeztetett Matovič. Kijelentette, hogy ami történt, az hatással lesz pártja, az OĽaNO és az MKP kapcsolataira is.

A memorandum átadásának tényére Peter Pellegrini exkormányfő, a parlament jelenlegi alelnöke is reagált. „100 évvel ezelőtt olyan dolog történt, ami nagy hatással volt a szlovák történelemre. Most pedig kiszivárogtak bizonyos, alkotmányunk preambulumának módosítására irányuló követelések, melyek egyes területek vonatkozásában valamiféle autonómia-követeléseket fogalmaznak meg. Úgy vélem, ez nagyon veszélyes, ezért valóban arra szeretném kérni a kormányfőt, hogy tegye világossá, milyen ma valójában a Szlovák Köztársaság kormányának hivatalos álláspontja” – fogalmazott Pellegrini.

Őry Péter, az MKP ügyvezető elnöke nem gondolja, hogy visszaéltek a helyzettel.

„Ha nem fogalmazzuk meg a problémáinkat, akkor nem lesz, aki orvosolja”

– mondta, és hozzátette, csak a már megfogalmazott igényeket fogalmazták bele a memorandumba. Őry úgy véli, ha a szlovákiai magyarok problémáját meg akarják oldani, ki kell mondani, hogy melyek a legégetőbb kérdések. „Egyébként csak üres ígérethalmazzá válik a gesztus” – tette hozzá az MKP ügyvezető elnöke.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018