eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Matovič: az MKP leköpte a felé nyújtott békejobbot

Kivétel nélkül kiverte a biztosítékot a szlovák politikusoknál a Magyar Közösség Pártjának memoranduma, s ez alól nem volt kivétel Igor Matovič kormányfő sem, aki kedden még trianoni megemlékezésre hívott 100 szlovákiai magyart, csütörtök este viszont már felháborodottan nyilatkozott.

Elutasítják a szlovák politikusok azt a memorandumot, melyet a Magyar Közösség Pártjának elnöksége fogalmazott meg a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulójára. A dokumentum átadása meglepetésként érte Igor Matovič kormányfőt is, aki szerint az MKP visszaélt a helyzettel.

A dokumentumban a felvidéki magyar közösség fennmaradásához és gyarapodásához elengedhetetlenül szükséges tényezőket fogalmazták meg. Ezek között szerepel egyebek mellett, hogy

  • a szlovák alkotmány preambuluma államalkotó közösségként ismerje el a szlovákiai magyar nemzetrészt,
  • tegyék lehetővé a magyar közösség nemzeti jelképeinek szabad használatát,
  • tegyék egyenrangú hivatali nyelvvé a magyart a magyarok által lakott régiókban,
  • a kormány biztosítsa a magyar közösség széleskörű önigazgatását,
  • illetve az is, hogy a szlovákiai magyarok a magyar nemzethez tartozás kifejezéseként úgy vehessék fel a magyar állampolgárságot, hogy közben megőrizhessék szlovák állampolgárságukat is.

A szlovák miniszterelnök elmondta, a memorandumot június 2-án, kedden kapta meg az MKP vezetésétől, a pozsonyi várban megtartott rendezvényen, melyen 100 szlovákiai magyart látott vendégül a politikai, társadalmi és a civil szférából. A találkozó célja a Szlovákiában élő legnagyobb nemzeti kisebbség iránti tisztelet kifejezése volt, valamint az arra irányuló igyekezet, hogy ne térjenek vissza a múltbeli konfliktusok, a Szlovákia és Magyarország közötti baráti kapcsolatok fejlesztése legyen cél. „Sajnálom, hogy valaki visszaélt ezzel, és arra használta ki ezt az eseményt, hogy újra felszítsa a nemzeti ellentéteket, hogy visszaálljon a harminc évvel ezelőtti állapot” – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő azt mondta, el sem olvasta a memorandumot, melyet az MKP tagjai átadtak neki. „Buta módon visszaéltek a feléjük nyújtott békejobbal.

Ez éppen olyan, mintha ahelyett, hogy megráznák, inkább leköpik a feléjük nyújtott kezet. Senki sem beszélhet így velem vagy a szlováksággal”

– figyelmeztetett Matovič. Kijelentette, hogy ami történt, az hatással lesz pártja, az OĽaNO és az MKP kapcsolataira is.

A memorandum átadásának tényére Peter Pellegrini exkormányfő, a parlament jelenlegi alelnöke is reagált. „100 évvel ezelőtt olyan dolog történt, ami nagy hatással volt a szlovák történelemre. Most pedig kiszivárogtak bizonyos, alkotmányunk preambulumának módosítására irányuló követelések, melyek egyes területek vonatkozásában valamiféle autonómia-követeléseket fogalmaznak meg. Úgy vélem, ez nagyon veszélyes, ezért valóban arra szeretném kérni a kormányfőt, hogy tegye világossá, milyen ma valójában a Szlovák Köztársaság kormányának hivatalos álláspontja” – fogalmazott Pellegrini.

Őry Péter, az MKP ügyvezető elnöke nem gondolja, hogy visszaéltek a helyzettel.

„Ha nem fogalmazzuk meg a problémáinkat, akkor nem lesz, aki orvosolja”

– mondta, és hozzátette, csak a már megfogalmazott igényeket fogalmazták bele a memorandumba. Őry úgy véli, ha a szlovákiai magyarok problémáját meg akarják oldani, ki kell mondani, hogy melyek a legégetőbb kérdések. „Egyébként csak üres ígérethalmazzá válik a gesztus” – tette hozzá az MKP ügyvezető elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×