eur:
394.03
usd:
368.72
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovák kormányfő: a történelmi Magyarország a szlovákoké is volt

A trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékeztek szlovákiai magyarok részvételével a pozsonyi várban, Igor Matovič szlovák kormányfő meghívására. Az évforduló kapcsán szervezett találkozóra politikusok, civilek alkotta száz fős vendégsereg volt hivatalos. Szlovákiában ezidáig egyetlen kormányfő sem kezdeményezett hasonló találkozót.

Az eseményre kedd este került sor a pozsonyi várban, ahol politikusok, művészek, tanárok, tudósok, egyházi képviselők, polgármesterek, vállalkozók, közéleti személyiségek és a média képviselői is részt vettek.

„A múltat nem mi írtuk, de a jövő a mi kezünkben van” – üzente még a találkozó előtt Igor Matovič miniszterelnök, aki magyarul köszöntötte az egybegyűlteket. „Történelmi sérelmekből mindkét oldalon akad, de

a magyar és a szlovák népnek ma és a jövőben is meg kell találnia a közös hangot”

– mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy emberi szempontból érti és érzi a magyarság Trianon miatti fájdalmát, ám szerinte a feleknek be kell látniuk, hogy a döntés az első világháború következménye.

A találkozót pozitívan értékelte Grendel Gábor, a szlovák parlament magyar alelnöke.

„Szorongva vártam,

hogy milyen fogadtatása lesz a meghívásnak szlovákiai magyar körökben, és nagyon kellemes érzés volt látni, hogy tele volt az a konferenciaterem, amelyben erre a rendezvényre sor került” – mondta. Grendel, aki Matovič pártjának az OĽaNO-nak a listáján jutott be a parlamentbe, hozzátette, soha nem volt még olyan miniszterelnöke Szlovákiának, aki nyíltan kimondta volna, hogy Magyarország királyai az itt élő szlovákok királyai is voltak.

A kormányfő ezt úgy fogalmazta meg, hogy a magyar történelem a magyarok és a szlovákok közös történelme. A magyar királyok is közösek, tette hozzá.

„Azt gondolom, hogy a történelmi Magyarország a miénk is volt. A szlovákok a magyarok és a többi nemzetiségek mellett együtt harcoltak a török hódítás ellen. A magyar királyok nemcsak a magyarok életéről és sorsáról döntöttek, hanem a szlovákokéról és mindenkiéről, akik a történelmi Magyarország területén éltek“ – fogalmazott Igor Matovič.

A miniszterelnök

nem tért ki a második világháborút követően a magyarságot ért jogsérelmekre,

úgy fogalmazott, a történelem értelmezése legyen a történészek feladata, a politikának a jelenre és a jövőre kell fókuszálnia.

A találkozón a rendezvény ötletgazdája, Nagyszombat megye alelnöke, az MKP-s Berényi József is beszédet mondott. Szerinte a jó kapcsolat Szlovákia és Magyarország és a két nemzet kölcsönös érdeke, a magyar kisebbség parlamenti képviselete híján pedig a találkozó egy új kezdet lehet. Mint mondta, a történelmi sebek begyógyításához időre és párbeszédre van szükség.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×