INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

vaddisznó

szlovákia

sertéspestis

Általános tűzparancsot adtak ki a szlovákiai, vadon élő disznókra

Általános tűzparancsot adtak ki a szlovákiai, vadon élő disznókra

"Külsős" vadászok is lőhetnek vaddisznókra a szlovákiai vadasparkokban, aztán a tetemek mehetnek a hűtőházba. Amennyiben a bevizsgált mintájuk pozitív, akkor ez a dögégetőt jelenti, amennyiben viszont negatív, akkor az elejtett vaddisznó húsát felhasználhatják emberi fogyasztásra.

Felszámolják a vaddisznóállományt a szlovákiai vadasparkokban - ez egy, az afrikai sertéspestis megfékezésére hozott óvintézkedések közül. A kór kipusztítására irányuló rendelet hét járást érint. A vadászok azt az utasítást kapták, hogy minél több szabadon élő vaddisznót likvidáljanak, mert éppen ezek az állatok jelentenek veszélyt a házi tenyészetekre.

A Kelet-Szlovákiában található Szobránci járás vadasparkjában már több mint 20 vaddisznót kilőttek, az állatok pontos számát illetően azonban csak becslésekre hagyatkoznak a vadasgazdák.

"A vadaspark területe csaknem 400 hektár, ez a legnagyobb Kelet-Szlovákiában. A vaddisznók száma ezen a területen 50-80-ra tehető" – tájékoztatott Marián Sejna, az Állami Erdőgazdáság szobránci kihelyezett irodájának igazgatója.

Ezidáig csak az erdőgazdaság alkalmazottai vettek részt a vaddisznók kilövésében, de a jövőben ezt lehetővé tennék mások számára is, mivel fel kell számolni a teljes mostani állományt.

Tomáš Klouček, az erdőgazdaság kereskedelmi igazgatója elmondta, jelen esetben nem számít a dolog anyagi oldala, mert most az az elsődleges, hogy betartsák az óvintézkedéseket és megmentsék a tenyészeteket, illetve hogy Szlovákia mezőgazdaságára és állattenyésztésére mindez ne legyen hatással.

A kilőtt vaddisznókat jelenleg mobil hűtőházakban tárolják, és mintákat vesznek az állatokból,

melyeket 24 órán belül laborvizsgálatra továbbítanak, hogy megállapítsák, az elejtett vaddisznót megfertőzte-e a sertéspestis.

"Csak a vizsgálat eredményének ismeretében dől el az állat sorsa, amely kétféleképp alakulhat. Amennyiben a bevizsgált minta pozitív, akkor ez a dögégetőt jelenti, amennyiben viszont negatív, akkor az elejtett vaddisznó húsát felhasználhatják emberi fogyasztásra" – tudatta Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet igazgatója.

A kukoricaaratás időszaka lesz igazán kritikus, a megriasztott állatok ugyanis több tíz kilométert is vándorolhatnak, így elterjeszthetik a fertőzést más régiókban is.

Az afrikai sertéspestis Szlovákiában először július végén bukkant fel a Tőketerebesi járásban, két háztáji tenyészetében. A betegség előfordulását később újabb községekben is igazolták, és elrendelték több tucat házisertés leölését. Az Állategészségügyi Felügyelet szerint beigazolódott, hogy a vaddisznók voltak a fertőzés fő forrásai.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Puskavégre kapják a vaddisznókat a szlovák határon
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018