eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Varga József hentes kiszolgálja a vásárlókat a bihartordai Módos Farm Kft. 4-es számú húsboltjában, a debreceni Piaccsarnokban. Az üzletben a január elsejétől bevezetett áfacsökkentés -  27 százalékról 5 százalékra - után a sertéshúsféleségek eladása mintegy 10 százalékkal nőtt. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Szokjunk hozzá az egyre drágább sertéshúshoz!

Évekig drágul majd a a sertéshús felvásárlási és ezen keresztül a bolti ára is - jelentette ki az InfoRádiónak adott interjúban a Hússzövetség elnöke. Éder Tamás szerint emögött leginkább a sertéspestis elhúzódó hatásai és az előállítási költségek növekedése áll.

Az élősertés árát a világpiac határozza meg, a magyar árak szerződésekben hozzá vannak kötve a nyugat-európai, leginkább a német árakhoz. Az afrikai sertéspestis kínai terjedése robbanást idézett elő a világpiacon, így Magyarországon is jelentős alapanyag-áremelkedés ment végbe. Emellett itthon a bérnövekedés is egyre fontosabb tényező, és más kisebb elemek is növekedtek – fejtette ki az okokat a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.

Éder Tamás szerint így összességében azzal szembesültek a magyar húsipari cégek, hogy az önköltségeik drasztikusan növekedtek, s vannak, akik nagy veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni az elmúlt hónapokban.

Így árat kell emelni, nincs más megoldás, különben csődbe megy a társaság

– tette hozzá.

A sosem látott világpiaci folyamat eredményeként szembesülni kell azzal, hogy a magyar polcokon is érdemben fognak növekedni, némely esetben tovább növekedni a sertéshúskészítmények árai – emelte ki az elnök.

Éder Tamás arra számít, hogy a helyzet nem változik meg rövid idő alatt.

Látszik, hogy az okoknál nem időszakos problémáról van szó, hanem akár évekig együtt kell élni a ezekkel, így pedig

évekig magasabb árszínvonalat fogunk tapasztalni

– magyarázta.

Hozzátette: minderre az sem jelentene megoldást, ha az állomány növelésével önellátóvá válna az ország.

„Cél, hogy a magyar húsipar kapacitásait lehetőleg teljesen magyarországi eredetű sertésekkel lássuk el. De ha ezt el is érnénk, és nem lenne szükség behozatalra, akkor sem lehet mondani, hogy a világpiactól függetleníti tudnánk magunkat és egy hasonló világpiaci drágulás nem gyűrűzne be.”

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×