eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Vaddisznó süldők (Sus scrofa) Pomáz környékén 2017. augusztus 16-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Teljesen új területen bukkan fel a sertéspestis

Még mindig nem sikerült megállítani a rejtélyes kórt Szlovákiában.

Kelet-Szlovákiában az elmúlt két hónap alatt csak a Tőketerebesi járás területén fordult elő az afrikai sertéspestis, most a Nagymihályi járás területén is felütötte a fejét a betegség.

A vírust egy vaddisznótetemben mutatták ki,

melyet a magyarok lakta Nagykapos mellett találtak.

Ezzel, hogy már a Nagymihályi járásban is felbukkant a sertésre halált hozó vírus, 16-ra emelkedett azon esetek száma, amikor vaddisznók tetemében azonosították a kórt. Daniel Hrežík, a szlovák földművelésügyi minisztérium szóvivőjének elmondása szerint ezen kívül

11 esetben sertéstenyészetben ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis.

Az elpusztult állatokból szerzett mintákat a zólyomi laboratóriumban veszik szemügyre a szakértők.

Szlovákia területén először 2019. július 24-én igazolták a sertéspestis előfordulását a tőketerebesi járásbeli Őrös község egyik tenyészetében. Augusztus 12-én a betegséget kimutatták egy ugyanezen járás területén levadászott vaddisznóban is.

Az afrikai sertéspestis egy rendkívül fertőző vírusos megbetegedés, amelyre nincs gyógymód, és nincs ellene oltás sem. Az emberre és más állatfajokra nem jelent veszélyt.

A betegség magas, 42 fokos lázzal jár, ami napokig is eltarthat. A beteg állat levert, bágyadt. További tünetek a hányás, a véres hasmenés, a bőr alatti bevérzés, valamint a légzési nehézségek. A betegség lefolyása gyors.

A pusztulási arány 90-95 százalékos.

A kór megállításának és visszaszorításának érdekében korábban a vadászterületekre való bejárási tilalmat rendeltek el néhány Kassától délre fekvő településen. Abaújnádasdon, Hernádgönyűn, Szinyán, Kenyhecen és Miglécen a tilalmat azzal indokolták, hogy nyáron a közeli, magyarországi területeken afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznókat találtak, s mivel nem kizárható, hogy a vadak a határ szlovákiai oldalára is átjönnek,

fennál a veszélye, hogy a vadászterületekre kilátogató személyek a határzónából tovább hurcolják a kórokozót a járás egyéb részeire.

A szlovák agrártárca mobil hűtőboxok térségbe való eljuttatásával nyújtott segítséget a sertéspestissel fertőzött régiók vadászainak, akik az elejtett vaddisznókat ezekben a hűtőkben tárolhatják, míg kézhez nem kapják a laboreredményeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Ha ekkora barátaink a lengyelek, miért nem kereskedünk velük többet?

Magyarország külkereskedelme az elmúlt évtizedekben jelentősen átalakult, és bár a lengyel-magyar gazdasági kapcsolatok tartották a lépést a változással, kiugró teljesítményről nincs szó, hiába a szoros kulturális és politikai kapcsolatok. A Lengyel-Magyar Gazdasági Kamarával együttműködésben készült cikkünk annak jár utána, hogy milyen hasonlóságok és különbségek vannak a lengyel és a magyar üzleti környezetben, valamint hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe magyar cégek, amikor belépnének a lengyel piacra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×