INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

sertéspestis

vaddisznó

sertés

Vaddisznó süldők (Sus scrofa) Pomáz környékén 2017. augusztus 16-án.

Teljesen új területen bukkan fel a sertéspestis

Még mindig nem sikerült megállítani a rejtélyes kórt Szlovákiában.

Kelet-Szlovákiában az elmúlt két hónap alatt csak a Tőketerebesi járás területén fordult elő az afrikai sertéspestis, most a Nagymihályi járás területén is felütötte a fejét a betegség.

A vírust egy vaddisznótetemben mutatták ki,

melyet a magyarok lakta Nagykapos mellett találtak.

Ezzel, hogy már a Nagymihályi járásban is felbukkant a sertésre halált hozó vírus, 16-ra emelkedett azon esetek száma, amikor vaddisznók tetemében azonosították a kórt. Daniel Hrežík, a szlovák földművelésügyi minisztérium szóvivőjének elmondása szerint ezen kívül

11 esetben sertéstenyészetben ütötte fel a fejét az afrikai sertéspestis.

Az elpusztult állatokból szerzett mintákat a zólyomi laboratóriumban veszik szemügyre a szakértők.

Szlovákia területén először 2019. július 24-én igazolták a sertéspestis előfordulását a tőketerebesi járásbeli Őrös község egyik tenyészetében. Augusztus 12-én a betegséget kimutatták egy ugyanezen járás területén levadászott vaddisznóban is.

Az afrikai sertéspestis egy rendkívül fertőző vírusos megbetegedés, amelyre nincs gyógymód, és nincs ellene oltás sem. Az emberre és más állatfajokra nem jelent veszélyt.

A betegség magas, 42 fokos lázzal jár, ami napokig is eltarthat. A beteg állat levert, bágyadt. További tünetek a hányás, a véres hasmenés, a bőr alatti bevérzés, valamint a légzési nehézségek. A betegség lefolyása gyors.

A pusztulási arány 90-95 százalékos.

A kór megállításának és visszaszorításának érdekében korábban a vadászterületekre való bejárási tilalmat rendeltek el néhány Kassától délre fekvő településen. Abaújnádasdon, Hernádgönyűn, Szinyán, Kenyhecen és Miglécen a tilalmat azzal indokolták, hogy nyáron a közeli, magyarországi területeken afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznókat találtak, s mivel nem kizárható, hogy a vadak a határ szlovákiai oldalára is átjönnek,

fennál a veszélye, hogy a vadászterületekre kilátogató személyek a határzónából tovább hurcolják a kórokozót a járás egyéb részeire.

A szlovák agrártárca mobil hűtőboxok térségbe való eljuttatásával nyújtott segítséget a sertéspestissel fertőzött régiók vadászainak, akik az elejtett vaddisznókat ezekben a hűtőkben tárolhatják, míg kézhez nem kapják a laboreredményeket.

Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Attila

Kapcsolódó hang

Még mindig nem sikerült megállítani a sertéspestist
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018