INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

sertéspestis

fertőzés

szlovákia

Clear Lake, 2018. április 5.Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)

Szlovákiai sertéspestis: a bizonytalanság teljes, a kárpótlás azonnali

A fertőzés forrását egyelőre nem találták meg, a földművelésügyi államtitkár szerint ez lehetetlen is.

További 25 házisertést öltek le Kelet-Szlovákiában, a Bodrog-közben az afrikai sertéspestis miatt. Gabriela Matečná agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a szakemberek egyelőre nem találták meg a fertőzés forrását. A szaktárca szerint

csak azok kaphatnak kártérítést a leölt állatok után, akik bejelentették, hogy disznót tartanak.

A Kelet-Szlovákiában megjelent afrikai sertéspestis esetében a legrosszabb forgatókönyv látszik megvalósulni. A kór hetekkel ezelőtt ütötte fel a fejét a Bodrog-közben, továbbterjedésének megakadályozása érdekében pedig az állatorvosok csütörtökön leölték az összes házi sertést Rad községben, valamint Szomotor község Kisújlak településrészében. Az intézkedésre azután került sor, hogy az Állami Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet ezekben a községekben is igazolta a betegség előfordulását.

Kisújlakon egy gazda udvarában ütötte fel a vírus a fejét, de egy nappal később már az összes sertésén jelentkeztek az afrikai sertéspestis tünetei. Nála és a másik négy kisújlaki gazdánál csütörtökön összesen 14, Radon pedig 11 sertést, köztük nyolc kismalacot kellett leölni.

Az állatokból vett mintákat a zólyomi laboratóriumban vizsgálják. A fertőzés forrása egyelőre ismeretlen.

Csicsai Gábor földművelésügyi államtitkár szerint a megbetegedés forrásához eljutni lényegében lehetetlen.

„Nagy valószínűséggel az emberek akaratlanul viszik tovább a vírust és fertőzik meg a saját állataikat. Ez a lehető legrosszabb, ami azt jelenti, hogy vélhetően tovább fog terjedni az adott régióban, ha nem tudjuk megállítani a vírus terjedését” – jegyezte meg az államtitkár.

Az előírások szerint védelmi zónát kell kialakítani ott, ahol az afrikai sertéspestis felüti a fejét, pontosan a gócponttól három kilométeres körben. Idáig 12 települést soroltak be a védelmi zónába, az előírások szerint tíz kilométeres körzetben megfigyelési zónát kell létrehozni, melybe már 59 település tartozik a Tőketerebesi járásban.

A sertéspestis terjedésének megakadályozása céljából levágott házi sertésekért jövő héttől kezdik kárpótolni a gazdákat. Gabriela Matečná szlovák földművelésügyi miniszter elmondása szerint

a 40 kilogrammnál könnyebb, elválasztott malacokért fizetendő kárpótlás összege 3 euró lesz kilogrammonként. A 40 kilogrammnál nehezebb sertésekért az állam 1 euró 40 cent kárpótlást fog fizetni kilónként.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy míg Csehországban a vaddisznók fertőződtek meg a vírussal, addig Szlovákiában a háztáji tenyészeteket sújtja az afrikai sertéspestis.

Nyitókép: CRAIG LASSIG

Kapcsolódó hang

Szlovákiai sertéspestis - helyzetkép augusztus 9-én
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018