eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Clear Lake, 2018. április 5.Sertések egy észak-iowai farmon, Clear Lake-ben 2018. április 5-én. (MTI/EPA/Craig Lassig)
Nyitókép: CRAIG LASSIG

Szlovákiai sertéspestis: a bizonytalanság teljes, a kárpótlás azonnali

A fertőzés forrását egyelőre nem találták meg, a földművelésügyi államtitkár szerint ez lehetetlen is.

További 25 házisertést öltek le Kelet-Szlovákiában, a Bodrog-közben az afrikai sertéspestis miatt. Gabriela Matečná agrárminiszter hangsúlyozta, hogy a szakemberek egyelőre nem találták meg a fertőzés forrását. A szaktárca szerint

csak azok kaphatnak kártérítést a leölt állatok után, akik bejelentették, hogy disznót tartanak.

A Kelet-Szlovákiában megjelent afrikai sertéspestis esetében a legrosszabb forgatókönyv látszik megvalósulni. A kór hetekkel ezelőtt ütötte fel a fejét a Bodrog-közben, továbbterjedésének megakadályozása érdekében pedig az állatorvosok csütörtökön leölték az összes házi sertést Rad községben, valamint Szomotor község Kisújlak településrészében. Az intézkedésre azután került sor, hogy az Állami Állatorvosi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet ezekben a községekben is igazolta a betegség előfordulását.

Kisújlakon egy gazda udvarában ütötte fel a vírus a fejét, de egy nappal később már az összes sertésén jelentkeztek az afrikai sertéspestis tünetei. Nála és a másik négy kisújlaki gazdánál csütörtökön összesen 14, Radon pedig 11 sertést, köztük nyolc kismalacot kellett leölni.

Az állatokból vett mintákat a zólyomi laboratóriumban vizsgálják. A fertőzés forrása egyelőre ismeretlen.

Csicsai Gábor földművelésügyi államtitkár szerint a megbetegedés forrásához eljutni lényegében lehetetlen.

„Nagy valószínűséggel az emberek akaratlanul viszik tovább a vírust és fertőzik meg a saját állataikat. Ez a lehető legrosszabb, ami azt jelenti, hogy vélhetően tovább fog terjedni az adott régióban, ha nem tudjuk megállítani a vírus terjedését” – jegyezte meg az államtitkár.

Az előírások szerint védelmi zónát kell kialakítani ott, ahol az afrikai sertéspestis felüti a fejét, pontosan a gócponttól három kilométeres körben. Idáig 12 települést soroltak be a védelmi zónába, az előírások szerint tíz kilométeres körzetben megfigyelési zónát kell létrehozni, melybe már 59 település tartozik a Tőketerebesi járásban.

A sertéspestis terjedésének megakadályozása céljából levágott házi sertésekért jövő héttől kezdik kárpótolni a gazdákat. Gabriela Matečná szlovák földművelésügyi miniszter elmondása szerint

a 40 kilogrammnál könnyebb, elválasztott malacokért fizetendő kárpótlás összege 3 euró lesz kilogrammonként. A 40 kilogrammnál nehezebb sertésekért az állam 1 euró 40 cent kárpótlást fog fizetni kilónként.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy míg Csehországban a vaddisznók fertőződtek meg a vírussal, addig Szlovákiában a háztáji tenyészeteket sújtja az afrikai sertéspestis.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×