eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

Szlovákiával kell összefognunk a sertéspestis ellen

Sunyi, alig látható tünetekkel, csendben terjed a sertéspestis, északi szomszédunk egyik magyar államtitkára elmondta, mit kellene tenni.

A védettségi zóna jelentős kiterjesztésével és a válságkassza megnyitásával fékezhető meg az afrikai sertéspestis – állítja a szlovák földművelésügyi tárca magyar államtitkára. Csicsai Gábor a vírus továbbterjedésének megakadályozásával összefüggésben elmondta: határon átnyúló együttműködésre van szükség, Magyarország és Szlovákia területén egyaránt el kell végezni a szükséges intézkedéseket.

Csicsai Gábor szerint az eddigieknél radikálisabb intézkedésekre van szükség a Kelet-Szlovákiában megjelent afrikai sertéspestis megfékezésére, főként miután vadállat esetében is kimutatták a kórt.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy a vírus a megszokottnál enyhébb tüneteket produkál, így nehezebb megállapítani, hogy egy állat fertőzött-e vagy sem.

„A klasszikus klinikai tünetek az esetek többségében gyakorlatilag hiányoznak: vérzékenység, bőr alatti véraláfutások, esetleg szövetelhalás.

Csupán gyengeséget észleltek a nemrég elhullt vaddisznónál is.

Boncoláskor sem találtak olyan klinikai tüneteket, melyeket kellett volna. Ez úgy nehezíti a helyzetet, hogy tovább élnek ezek az állatok, és tovább fertőzhetnek“ – tájékoztatott az államtitkár.

Csicsai Gábor hangsúlyozta, megfelelően széles területen kell elpusztítani az állatokat, hogy ne terjedhessen tovább a vírus. A sertéspestis továbbterjedésének megakadályozásával összefüggésben elmondta: határon átnyúló együttműködésre van szükség, Magyarország és Szlovákia területén egyaránt el kell végezni a szükséges intézkedéseket. „Nemcsak nálunk kell ezeket a lépéseket megtenni, Szlovákiában, hanem a magyar féllel karöltve, mert egy egész régióról beszélünk.

Nagy valószínűséggel a vész Magyarországról származik“

– jegyezte meg.

Az államtitkár szerint az az egyik legfontosabb feladat, hogy helyreállítsák a tenyésztők államba vetett bizalmát. Felhívta a figyelmet arra, hogy az érintett határ menti területeken többnyire az idősebb korosztály gazdálkodik, és sokszor szlovák nyelvi akadályok is felmerülnek a magyar gazdáknál, így a törvény életbe lépését megelőzően sokakhoz nem jutott el az információ a tenyészállatok bejelentésére vonatkozó kötelezettségről. Hangsúlyozta, hogy gazdaságilag gyenge régiókról van szó, már csak ezért is fontos a tenyésztők kártalanítása. „Itt az ideje kinyitni a kríziskasszát, hogy az intézkedéseket az utolsó pontig be tudjuk tartani, és akkor úgy érzem, hogy meg tudjuk állítani a vészt. Amennyiben nem, akkor még tovább terjedhet” – fűzte hozzá Csicsai Gábor.

Az afrikai sertéspestis Szlovákiában először július végén bukkant fel a Tőketerebesi járásban, két háztáji tenyészetében. A betegség előfordulását később újabb két községben is igazolták, és elrendelték több tucat házisertés leölését

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×