INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

házisertés

vaddisznó

sertéspestis

Mérlegeli a magyar hatóság, hogy a fertőzött területek minden háztáji sertését leöleti

Mérlegeli a magyar hatóság, hogy a fertőzött területek minden háztáji sertését leöleti

Infostart / InfoRádió - Szabó S. Gergő

Magyarországon házisertésekben eddig nem mutatták ki az afrikai sertéspestis vírusát, ennek ellenére eddig mintegy 5300 háztáji állományban lévő sertést kellett levágni - mondta az InfoRádiónak az országos főállatorvos. Bognár Lajos kiemelte, hogy ha kell, a legdrasztikusabb intézkedéseket is bevezetik.

Magyarországon az afrikai sertéspestis vírusa vaddisznóban található meg, vaddisznóban "sajnos terjed a betegség" - mondta el az InfoRádióban Bognár Lajos országos főállatorvos.

"A fertőzött terület kijelölését az elmúlt hetekben növelni kellett.

Az ország északkeleti részében vannak fertőzött területek" - tette egyértelművé Bognár Lajos. Érintett Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye is.

A betegséggel összefüggésben már több ezer házi sertést le kellett vágni, de Magyarországon házi sertésben eddig nem állapították meg a vírus létezését.

"Az a célunk, hogy ezt el is kerüljük, különben kemény következményei lennének.

Az állategészség-ügyi hatóság éppen ezért a legszigorúbban jár el, a legkisebb gyanú esetén is elrendeli az egyes állományok leölését. Eddig az országban 5300 háztáji állatot kellett leölni,

más esetről nem tudunk" - tette hozzá.

A terjedés alapján mindaddig, amíg van fertőzött terület, fennáll a kockázata, hogy házáji sertések is megfertőződnek, ezért mindenhol, ahol a gyanú felmerül, sor kerülhet az állomány leölésére.

"Egészséges, tünetmentes állományok leölésére nem került sor, ezt nem is tervezzük, de járványhelyzetben a legdrasztikusabb intézkedéseket is meg lehet hozni, azokat meg kell vizsgálni" - egyértelműsítette Bognár Lajos.

Amennyiben tehát a vírus átkerülne a házi sertés állományaiba, a háztáji állományok levágatására is sor kerülhet, ez azonban hosszú folyamat, és csak nagyon indokolt esetben, szigorú vizsgálatok után és tájékoztatást követően kerülhet sor.

Belgiumban egyébként - mint arról a HVG is írt - minden, a fertőzött területen működő háztáji sertéstelepen teljes irtást végeztek a kockázat miatt. Ennek lehetőségét - mint Bognár Lajos elismerte - itthon is mérlegelik, akárcsak Bulgáriában, Lengyelországban és a balti államokban.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Sertéspestis - Bognár Lajos és az intézkedések
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018