eur:
393.1
usd:
367.19
bux:
0
2024. április 24. szerda György
Genf, 2017. október 10.Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter, az ENSZ 72. közgyűlésének elnöke sajtótájékoztatót tart a világszervezet genfi székházában 2017. október 10-én. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)
Nyitókép: MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi

Miniszter helyett levelet küld Szlovákia az ENSZ-nek

Andrej Kiska szlovák államfő azt ígérte, a szerdai kormányülés után közli, hogy elfogadja-e Miroslav Lajčák külügyminiszter lemondását vagy sem. A kormányülés megvolt, az elnök is a kamerák elé állt, de közölte, még nem hozta meg a döntését, s azt csak napok vagy hetek múlva ismerteti. Közben a Pellegrini-kormány úgy határozott, nem engedélyezi a marrákesi konferencián való részvételt sem, Szlovákia ezért diplomáciai postán küldheti el az ENSZ-paktummal kapcsolatos megjegyzéseit.

Szlovákia nem küld képviselőt az ENSZ migrációs csomagjáról szóló marrákesi konferenciára. A kabinet nem ért egyet az ENSZ-paktummal, így nem is hagyta jóvá, hogy az országot bárki képviselje a jövő heti összejövetelen, melyen a migrációról szóló globális megállapodásról fognak tárgyalni – nyilatkozta Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a kormányülés után. „Felszólítottam a külügyminisztériumot, hogy hivatalos levél formájában készítse el Szlovákia állásfoglalását, hogy még ezen a héten aláírhassam, és postára adhassam, melyben leírjuk a kifogásainkat a migrációs paktummal kapcsolatban a parlament döntése alapján.

Mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy a levél a megfelelő személyek kezébe el is jusson”

– fogalmazott a kormányfő.

A kormányhatározatban egyebek mellett az áll, hogy meg kell tenni a szükséges intézkedéseket azért, hogy Szlovákia kikerüljön a paktum elfogadásának folyamatából. A kormány tagjai ezért kötelesek tartózkodni mindennemű tevékenységtől, amellyel Szlovákiát a migrációs paktum melletti elköteleződés felé irányítják.

A miniszterek között azonban nem volt teljes az összhang. Sólymos László, a környezetvédelmi tárca vezetője szerint ezért a döntésért nagy árat fognak fizetni. Nem tudja megmondani, hogy Lajčák marad-e a külügyi tárca élén, de szerinte Szlovákiának ott kellene lennie Marrákesben. „A részvétel nem jelenti azt, hogy egyet is értünk a paktummal.

Amennyiben elveszítjük Lajčákot, az nagyon negatív jelzés lesz a világnak Szlovákiáról“

– mondta Sólymos, hozzátéve, hogy a többség döntött.

Miroslav Lajčák külügyminiszter múlt héten csütörtökön épp azért nyújtotta be lemondását, mert a parlament nemet mondott az ENSZ csomagjára. A bejelentés után kitört a tanácstalanság a kormányon belül, mert Lajčákot az egyik legmeghatározóbb szlovák miniszternek és világviszonylatban is elismert diplomatának tartják számon.

A sajtó rögtön azzal állt elő, hogy utódja a tavasszal megbukott Robert Fico exkormányfő lehet. A helyzet ehhez képest az, hogy Lajčák továbbra is tárcavezető, Andrej Kiska köztársasági elnök ugyanis még mindig nem döntötte el, hogy elfogadja-e a lemondását vagy sem. Az államfő még mindig úgy gondolja, hogy a tárca élén olyan világszinten elismert diplomatának kellene állnia, mint Lajčák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×