eur:
369.08
usd:
344.82
bux:
48800.45
2023. június 7. szerda Róbert
Genf, 2017. október 10.Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter, az ENSZ 72. közgyűlésének elnöke sajtótájékoztatót tart a világszervezet genfi székházában 2017. október 10-én. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)
Nyitókép: MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi

Miniszter helyett levelet küld Szlovákia az ENSZ-nek

Andrej Kiska szlovák államfő azt ígérte, a szerdai kormányülés után közli, hogy elfogadja-e Miroslav Lajčák külügyminiszter lemondását vagy sem. A kormányülés megvolt, az elnök is a kamerák elé állt, de közölte, még nem hozta meg a döntését, s azt csak napok vagy hetek múlva ismerteti. Közben a Pellegrini-kormány úgy határozott, nem engedélyezi a marrákesi konferencián való részvételt sem, Szlovákia ezért diplomáciai postán küldheti el az ENSZ-paktummal kapcsolatos megjegyzéseit.

Szlovákia nem küld képviselőt az ENSZ migrációs csomagjáról szóló marrákesi konferenciára. A kabinet nem ért egyet az ENSZ-paktummal, így nem is hagyta jóvá, hogy az országot bárki képviselje a jövő heti összejövetelen, melyen a migrációról szóló globális megállapodásról fognak tárgyalni – nyilatkozta Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a kormányülés után. „Felszólítottam a külügyminisztériumot, hogy hivatalos levél formájában készítse el Szlovákia állásfoglalását, hogy még ezen a héten aláírhassam, és postára adhassam, melyben leírjuk a kifogásainkat a migrációs paktummal kapcsolatban a parlament döntése alapján.

Mindent megteszünk majd annak érdekében, hogy a levél a megfelelő személyek kezébe el is jusson”

– fogalmazott a kormányfő.

A kormányhatározatban egyebek mellett az áll, hogy meg kell tenni a szükséges intézkedéseket azért, hogy Szlovákia kikerüljön a paktum elfogadásának folyamatából. A kormány tagjai ezért kötelesek tartózkodni mindennemű tevékenységtől, amellyel Szlovákiát a migrációs paktum melletti elköteleződés felé irányítják.

A miniszterek között azonban nem volt teljes az összhang. Sólymos László, a környezetvédelmi tárca vezetője szerint ezért a döntésért nagy árat fognak fizetni. Nem tudja megmondani, hogy Lajčák marad-e a külügyi tárca élén, de szerinte Szlovákiának ott kellene lennie Marrákesben. „A részvétel nem jelenti azt, hogy egyet is értünk a paktummal.

Amennyiben elveszítjük Lajčákot, az nagyon negatív jelzés lesz a világnak Szlovákiáról“

– mondta Sólymos, hozzátéve, hogy a többség döntött.

Miroslav Lajčák külügyminiszter múlt héten csütörtökön épp azért nyújtotta be lemondását, mert a parlament nemet mondott az ENSZ csomagjára. A bejelentés után kitört a tanácstalanság a kormányon belül, mert Lajčákot az egyik legmeghatározóbb szlovák miniszternek és világviszonylatban is elismert diplomatának tartják számon.

A sajtó rögtön azzal állt elő, hogy utódja a tavasszal megbukott Robert Fico exkormányfő lehet. A helyzet ehhez képest az, hogy Lajčák továbbra is tárcavezető, Andrej Kiska köztársasági elnök ugyanis még mindig nem döntötte el, hogy elfogadja-e a lemondását vagy sem. Az államfő még mindig úgy gondolja, hogy a tárca élén olyan világszinten elismert diplomatának kellene állnia, mint Lajčák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

Vihar előtti csend uralkodik a tőzsdéken

A hét korábbi részében nem igazán láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, és úgy látszik, hogy az amerikai adósságplafon-megállapodás utáni rali lendülete mostanra gyakorlatilag teljesen kifulladt. Ezzel párhuzamosan a befektetők már inkább az új impulzusokra várnak, ilyen lehet az amerikai jegybank jövő heti kamatdöntése, ahol a piac széles körben arra számít, hogy a Fed most már szünetelteti a kamatemeléseket – ehhez képest egy meglepő lépés például hozhatna nagyobb mozgást piacon, de alapvetően inkább a jegybanki kommunikáció lesz fontos. Viszont a mai naphoz visszatérve, az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, miután az országból érkező külkereskedelmi adatok további lassulást mutattak. Ami pedig ez európai piacokat illeti, a mozgások irány itt sem egyértelmű, csupán kis elmozdulások láthatók a vezető indexeken. Ezzel szemben az USA-ban mérsékelt emelkedés látszik a szerdai kereskedésben, főleg a Nasdaq kapott új erőre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×