INFORÁDIÓ 
2019. május 19. vasárnap
Ivó, Milán

miroslav lajcák

ensz

migráció

Pozsony, 2018. március 14. Robert Fico szlovák miniszterelnök (k) sajtótájékoztatót tart Andrej Danko, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) vezetője (b) és Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt elnöke jelenlétében a pozsonyi kormánypalotában 2018. március 14-én. Fico bejelentette, hogy bizonyos feltételekkel kész lemondani a kormányfői tisztségről. Ezek a feltételek, hogy Andrej Kiska államfő elfogadja, hogy a választásokon győztes párt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) dönt a kormány összetételéről, elfogadja a miniszterelnök lemondását követően megalakuló kormányt, illetve szavatolja, hogy a hárompárti koalíció tovább működhessen. (MTIEPA/Jakub Gavlak)

Visszatérhet a hatalomba az újságíró-gyilkosságba belebukott Robert Fico

Betartotta az ígéretét, lemondott posztjáról a szlovák külügyminiszter. Miroslav Lajčák azt követően hozta meg döntését, miután a szlovák parlament megszavazta a migrációról szóló globális ENSZ-megállapodás elutasítását.

Miroslav Lajčák már a múlt héten jelezte: ha a törvényhozás megszavazza az ENSZ migrációs paktumának elutasítását és Szlovákia nem képviselteti magát a decemberi marrakesh-i konferencián, akkor nem hajlandó tovább külföldön képviselni az országot, és feláll a külügyminiszteri bársonyszékből. S mivel a parlament nagy többséggel, 90 támogató szavazattal elutasította a csomagot, az ENSZ-közgyűlés elnöki tisztét szeptemberig betöltő politikus tartotta ígéretét, és csütörtök este benyújtotta lemondását.

Peter Pellegrini miniszterelnök egyelőre nem kívánta kommentálni a hírt. Szóvivője által csupán annyit üzent, azt követően nyilatkozik, hogy megkapja a lemondásról szóló javaslatot. Hasonló szellemben nyilatkozott Andrej Kiska államfő is.

Bugár Béla, a kormánypárti Híd elnöke ugyanakkor félti Szlovákia jövőbeli külpolitikai irányultságát.

„Az egyértelműen euroatlanti irányultságú miniszter távozása a külügyi tárca éléről akkor, amikor a szomszédos országban hadi állapotot hirdettek, nem lenne a legjobb jelzés külföld irányába, ugyanakkor Szlovákia számára is veszteséget jelentene.

Remélem, hogy Lajčák úr döntése még nem végleges, és még mindig létezik valamiféle racionális lehetőség a miniszter és a kormányfő közötti tárgyalásra” – nyilatkozta a szlovák parlament magyar alelnöke.

Sólymos László környezetvédelmi miniszter, a Híd alelnöke rossz hírnek nevezte Szlovákia számára Lajčák lemondását. „A kormány egyik legtapasztaltabb és legelismertebb tagját veszítjük el ezáltal, aki a belpolitikai csatározások, a populizmus és az erőfitoktatás áldozata lett” – fogalmazott Sólymos László.

Miroslav Lajčák bejelentésére reagált Robet Kaliňák volt belügyminiszter is, aki azt tanácsolja a kormányfőnek, hogy ne fogadja el a diplomáciai vezető lemondását. Úgy véli, el kéne még erről beszélgetniük, mivel a parlament által elfogadott enyhített határozat nem meríti ki azokat a feltételeket, amelyek miatt Lajčák korábban le akart mondani.

Sajtóinformációk szerint elképzelhető, hogy amennyiben Lajčákot nem sikerül maradásra bírni, akkor Robert Fico exkormányfő lehet Szlovákia új külügyminisztere.

Fico a héten úgy nyilatkozott, Lajčák olyan csúcsdiplomata, aki méltón képviseli az országot a világban. Ugyanakkor nem zárta ki annak lehetőségét, hogy átvegye a helyét a külügyi tárca élén.

Nyitókép: MTIEPA/Jakub Gavlak
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018