eur:
395.79
usd:
372.71
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Genf, 2017. október 10.Miroslav Lajcak szlovák külügyminiszter, az ENSZ 72. közgyűlésének elnöke sajtótájékoztatót tart a világszervezet genfi székházában 2017. október 10-én. (MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi)
Nyitókép: MTI/EPA/Salvatore Di Nolfi

Fordulat Szlovákiában, mégsem mond le a miniszter

Mégis marad tisztségében Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, aki a múlt héten benyújtotta lemondását, mert a pozsonyi törvényhozás elutasította az ENSZ globális migrációs egyezményét. Lajcák a szlovák külügyminisztérium honlapján közzétett nyilatkozatában jelentette be döntését.

A szlovák külügyminiszter azzal indokolta maradását, hogy Peter Pellegrini szlovák kormányfőtől és Robert Ficótól, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány (Smer-SD) elnökétől,

"világos biztosítékokat kapott" arra vonatkozóan, hogy a szlovák külpolitika irányvonala a jövőben is alapvetően változatlan marad.

Ezt Peter Pellegrini már szerdán egyértelműsítette, mondván, hogy "Pozsony politikai irányultsága világos, európai és euroatlanti."

Lajcák - aki szeptemberig az ENSZ-közgyűlés elnöki tisztét is betöltötte - azután adta be lemondását, hogy a pozsonyi törvényhozás a múlt héten nagy többséggel fogadta el az ENSZ globális migrációs egyezményét elutasító határozatát. Ebben felszólították a kormányt, hogy lépjen ki a migrációs csomag elfogadási folyamatából, és utasítsa el azt. A határozatban kimondták: az ENSZ migrációs egyezménye egy olyan ellentmondásos dokumentum, amely nincs összhangban Szlovákia jelenlegi biztonsági és migrációs politikájával. Szerdán a pozsonyi kormányülés után azt is bejelentették: Szlovákiát senki sem fogja képviselni a decemberi marrákesi találkozón, amelyen várhatólag jóváhagyják az ENSZ globális migrációs egyezményét.

Lajcák a múltban többször is megvédte a migrációs egyezményt, és azt is bejelentette: nem marad posztján, ha Szlovákiát senki sem képviseli Marrákesben. Most közzétett nyilatkozatában ellenben azt állította: nem a migrációs egyezmény elutasítása miatt mondott le, hanem azért, mert nem értett egyet azzal a döntéssel, hogy Szlovákia ne képviseltesse magát a "tárgyalóasztalnál."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×