INFORÁDIÓ 
2020. április 9. csütörtök
Erhard

andrej kiska

2020.02.06. 15:53

Akár patthelyzet is kialakulhat a szlovák választások után

A Robert Fico vezette Smer, a jelenlegi kormánykoalíció vezető pártja esélyes megnyerni Szlovákiában a február végére kitűzött parlamenti választást - derül ki a Focus közvélemény-kutató intézet felméréséből. Jelen állás szerint azonban az is előfordulhat, hogy politikai patthelyzet alakul ki a választások után az országban.
2019.06.03. 21:05

Szlovák államfő: ezt az embereknek meg kell magyarázni

A modern védelemről és elrettentésről, a határok biztonságáról, az ukrajnai helyzetről és a NATO Szlovákiában betöltött szerepéről tárgyalt a katonai szövetség parlamenti közgyűlése a hétvégén Pozsonyban. Andrej Kiska szlovák államfő felszólalásában kiemelte: az embereknek meg kell magyarázni, hogy a védelmi kiadásokra szükség van.
2019.03.16. 08:09

Államfőt választ Szlovákia

Északi szomszédunknál ma tartják a köztársaságielnök-választást. Andrej Kiska leköszönő államfő helyére 13-an pályáznak, a legutóbbi felmérések szerint közülük háromnak van reális esélye bejutni a második fordulóba, amelyre nagy valószínűséggel szükség lesz, és amelyet két héttel az első kör után tartanának.
2018.12.06. 06:02

Miniszter helyett levelet küld Szlovákia az ENSZ-nek

Andrej Kiska szlovák államfő azt ígérte, a szerdai kormányülés után közli, hogy elfogadja-e Miroslav Lajčák külügyminiszter lemondását vagy sem. A kormányülés megvolt, az elnök is a kamerák elé állt, de közölte, még nem hozta meg a döntését, s azt csak napok vagy hetek múlva ismerteti. Közben a Pellegrini-kormány úgy határozott, nem engedélyezi a marrákesi konferencián való részvételt sem, Szlovákia ezért diplomáciai postán küldheti el az ENSZ-paktummal kapcsolatos megjegyzéseit.
2018.07.09. 19:18

Kiska: hatalomátvételre van szükség Szlovákiában

Hatalomátvételre van szükség ahhoz, hogy a politikába tisztességes, becsületes, rátermett emberek kerüljenek – jelentette ki a hétvégén Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök Szlovákia legnagyobb könnyűzenei fesztiválján, a Pohodán. A jövőre lejáró mandátuma meghosszabbítására nem készül az államfő, azt azonban elárulta, hogy nem akar kivonulni a politikából, és aktív szerepet fog vállalni a tisztességes Szlovákia megteremtésében.
2018.06.14. 20:40

Megosztó beszédet mondott a parlamentben a szlovák államfő

Kemény bírálatot fogalmazott meg a kormánnyal és az állami szervekkel szemben Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök országértékelő beszédében. Az államfő parlamenti felszólalását ellentétesen értékelték a szlovák politikusok. A kormánykoalíció szerint az elnök nagyon kritikus volt, és nem beszélt a pozitívumokról. Az ellenzék viszont elégedett: azt állítják, Kiska az igazat mondta.
2018.05.16. 16:01

Megindult a találgatás az új elnökjelöltekről

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök tegnapi bejelentése után, miszerint nem indul jövőre az államfőválasztáson, máris elindultak a találgatások, kik lehetnek a jelöltek a posztra. A kormánypártok jobbára közömbösen fogadták Kiska bejelentését, az ellenzék csalódottságának is hangot adott. A parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja pedig azt kifogásolta, hogy az államfő közömbös volt a nemzetiségi kisebbségekkel szemben.
2018.05.15. 16:10

Andrej Kiska jövőre nem indul az államfői székért

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök bejelentette, nem kíván újra államfő lenni. Döntését családi okokra hivatkozva hozta meg. Kiska elismerte, hogy néhány döntésével egyesekben negatív érzelmeket hagy maga után, de úgy fogalmazott, hogy a családdal eltöltött időt semmi sem tudja pótolni, még az elnöki tisztség sem, ezért nem indul a jövőre esedékes elnökválasztáson.
2018.04.26. 19:36

Újabb tüntetéseket szül az új szlovák belügyminiszter kinevezése

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök kinevezte ma Szlovákia új belügyminiszterét, Denisa Sakovát, akire tüntetők vártak az elnöki palota bejárata előtt, ezért a hátsó kapun érkezett az államfőhöz. Diákok és polgári aktivisták máris újabb tüntetésre hívják az embereket Pozsonyban, melyet pénteken délután tartanak.
2018.03.28. 20:21

Szlovákia egyelőre nem piszkálja Moszkvát

Több mint száz orosz diplomata kényszerül külföldi állomáshelyének elhagyására, miután az egyes országok kiutasították őket Szergej Szkripal orosz kettős ügynök és lánya ideggázzal való megmérgezését követően. Szlovákia egyelőre nem tilt ki orosz diplomatákat. Andrej Kiska államfő élesen bírálta a szlovák külügy időhúzását. Az ügy megosztja a szlovák kormánykoalíciót is, a Híd keményebb fellépést tartana megfelelőnek, míg a Smer és az SNS szerint Szlovákiának szüksége van Oroszországra, akire fontos partnerként tekintenek.
2018.03.19. 17:00

Még több poszt bizonytalan az új szlovák kormányban

Folynak a koalíciós tárgyalások a szlovák kormány átalakításáról. Peter Pellegrini, akit Andrej Kiska köztársasági elnök a múlt héten bízott meg a kormányalakítással, hétfőn találkozott Andrej Dankóval, a Szlovák Nemzeti Párt elnökével és Bugár Bélával, a Híd elnökével.
2018.03.19. 10:03

Kormányalakítás a tüntetések árnyékában

Peter Pellegrinit, Szlovákia leendő új miniszterelnökét csütörtökön bízta meg Andrej Kiska köztársasági elnök a kormányalakítással. Pellegrini azt ígérte, napokon belül feláll az új szlovák kormány, amelyről az ellenzék és az utcára vonuló tízezrek azt állítják, semmiben sem lesz új, mert a háttérből továbbra is Fico irányítja majd a szálakat.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018