eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Chemnitz, 2018. szeptember 1.A szélsőjobboldali tüntetők és az ellenük tiltakozók megfékezésére kivezényelt rendőrök a szászországi Chemnitzben 2018. szeptember 1-jén. Az Alternatíva Németországnak (AfD) bevándorlásellenes párt és a Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen, a Pegida német tömörülés is tüntetést hirdetett Chemnitzben, miután a városban augusztus 26-ra virradóra egy iraki és egy szíriai bevándorló agyonszúrt egy 35 éves német férfit. (MTI/AP/Jens Meyer)
Nyitókép: MTI/AP/Jens Meyer

Egy év alatt tízezernél is több gyanús menedékkérő Németországban

A német menekültügyi hivatal több mint tízezer esetben figyelmeztette tavaly a Németország belső biztonságáért felelős Alkotmányvédelmi Hivatalt arra, hogy szélsőséges beállítottságú személyek nyújtottak be menedékkérelmet.

Az elmúlt év során a német menekültügyi hivatal több mint tízezer esetben figyelmeztette az ország belső biztonságáért felelős Alkotmányvédelmi Hivatalt szélsőséges beállítottságú, sőt mindenre elszánt személyek menedékkérelméről. Egy évvel korábban még alig 2400 ilyen bejelentés érkezett a hivatalhoz. Idén is tovább emelkedett a figyelmeztetések száma, és augusztus végéig megközelítette az ötezret, a mind gyakoribb figyelmeztetések hatása azonban ködbe vész - jelenti az InfoRádió tudósítója a Die Welt című napilap beszámolója alapján.

Az ellenzéki Szabaddemokrata Párt belpolitikai szakértője a nyugtalanító adatokkal kapcsolatban hangsúlyozta,

a hatóságoknak pontosan ki kell deríteniük, mennyire megalapozott a menekültügyi hivataltól származó figyelmeztetés,

és az ország biztonságára veszélyes menekültekkel szemben a törvény teljes szigorával kell fellépni. Stefan Tomé hozzátette azt is, hogy ha az Alkotmányvédelmi Hivatal nem vezet statisztikát arról, hogy melyik bejelentés váltott ki nyomozást és melyik nem, joggal merül fel a lakosságban az a gyanú, hogy a menekültügyi hivataltól származó fontos tájékoztatás pusztába kiáltott szó marad.

A figyelmeztetések számának megugrását a Die Welt kapcsolatba hozza azzal is, hogy emelték a menekültügyi hivatal alkalmazottainak létszámát, így több idő jut a menedékkérők alaposabb kikérdezésére, a német tartományok között jól működő adatbank rendszer pedig segíti az erőszakos szándékkal érkezők kiszűrését.

Az ilyen irányú feladat eredményesebb teljesítését szolgálja az is, hogy tavaly óta úgynevezett biztonsági szakértőket is alkalmaznak, akik megfelelő felkészültséggel rendelkeznek egy-egy gyanús személy szándékainak kifürkészéséhez. Azonban már

a gyanú is elegendő arra, hogy a menekültügyi hivatal megtagadja a tartózkodási engedélyt, ami azonban még távolról sem jelenti azt, hogy az érintett el is hagyja Németországot,

erre utal az is, hogy a halállal végződő chemnitzi összetűzés egyik gyanúsítottja is egy kitiloncolására váró afgán fiatalember, 2016 decemberében pedig a tunéziai Anisz Amri – a kiutasítási végzést semmibe véve, – Berlinben egy elrabolt teherautóval behajtott a karácsonyi vásárra és megölt 11 embert.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×