eur:
394.74
usd:
371.3
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Twitter

Németország fél: nem akar második Chemnitzet

Köthenben vasárnap és hétfőn is békés gyászmenettel emlékeztek egy szombat éjjel, németek és afgánok közötti összetűzésben elhunyt 22 éves helyi férfira, de Berlinben és Szász-Anhaltban attól tartanak, hogy megismétlődhetnek a chemnitzi történések.

Chemnitz után most Köthen, egy szász-anhalti kisváros is az érdeklődés középpontjába került a német kormány migránspolitikája miatt. Szombaton, késő este Köthen központjában, egy németek és afgánok között kirobbant vita tettlegességig fajult, és egy 22 éves német férfi életét vesztette. Már vasárnap este két és fél ezren gyűltek a városba a halottra emlékezve, és hétfő este újabb gyászmenet volt, amely szintén rendbontás nélkül ért véget. Köthen polgármestere reményét fejezte ki, hogy a városban nem ismétlődnek meg a múlt heti chemnitzi események.

Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke higgadtságra és nyugalomra intette a lakosságot, mert az interneten több felszólítás jelent meg a Chemnitzben történt erőszakos megmozdulások folytatására Köthenben. Reiner Haseloff – Köthen polgármesteréhez hasonlóan – hangoztatta, hogy

nem szabad a kisvárosból második Chemnitzet csinálni.

Igaz, erre eddig semmi jel nem utal, mert a Köthenben történt haláleset óta vasárnap és hétfő este csupán gyászmenetre került sor, habár kórusban kiabálták, hogy "Fogat fogért, szemet szemért!", valamint, hogy "Mi vagyunk a nép!", és hazugnak nevezték a német médiát. A megmozdulásról beszámoló tévériportok főleg arra a szélsőjobboldali tüntetőre irányították a kamerákat, akinek arcán tetovált náci jelek láthatók.

Angela Merkel kancellár szóvivője berlini sajtóértekezletén felháborítónak nevezte, hogy a kötheni tüntetésen úgymond náci jelszavak hangzottak el.

Időközben

őrizetbe vették azt a két afgán fiatalembert, aki részt vett a halálos kimenetelű összetűzésben.

Egyikük ellen erőszakos cselekmények elkövetése miatt vizsgálat folyik, ezért halasztották el a korábban elrendelt kitoloncolásának a végrehajtását. Az üggyel kapcsolatban Szász-Anhalt belügyminisztere elmondta, hogy a két gyanúsított afgánnal szemben halált okozó testi sértés miatt indult eljárás, mert az áldozat boncolása egyértelműen arra utalt, hogy nem az összetűzésből származó sérülések, hanem szívroham következtében vesztette életét, ugyanis már korábban is szívelégtelenségben szenvedett.

A média jelentései utaltak arra is, hogy az áldozat testvére szélsőjobboldali beállítottságú. A tartományi rendőrség főnöke közölte, hogy a kötheni felvonulásokon a hatóságok által rögzített videofelvételek alapján eljárást indítanak mindazokkal szemben, akik visszaéltek a gyülekezési szabadsággal, valamint náci jelszavakat kiáltoztak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×