eur:
393.77
usd:
367.94
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Berlin, 2012. augusztus 1.Hans-Georg Maassen, a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal új elnöke kinevezése után Berlinben 2012. augusztus 1-jén. Az új vezető Heinz Frommot váltja a hivatal élén, aki 12 éven át vezette a testületet és a Nemzetiszocialista Illegalitás (NSU) elnevezésű újnáci terrorista sejt ügyében folytatott nyomozás során elkövetett hibák miatt kérte korkedvezményes nyugdíjazását. (MTI/EPA/Kay Nietfeld)
Nyitókép: MTI/EPA/Kay Nietfeld

Tanácsadó lesz az Alkotmányvédelmi Hivatal távozó elnöke

Lezárták a német kormánypártok a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) vezetője körüli vitájukat, de a megállapodást hétfő délelőtt még a Szociáldemokrata Párt vezetőségének is jóvá kell hagynia.

Az immár kormányválsággal fenyegető újabb vitát az robbantotta ki, hogy a Szociáldemokrata Párton belül felháborodást keltett, hogy a pártelnök beleegyezésével belügyi államtitkárrá nevezték volna ki az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetőjét, ami a gyakorlatban fizetésemeléssel járó előléptetést jelentett volna. A vasárnap este született kompromisszum értelmében azonban

az ország belső biztonságáért felelős Alkotmányvédelmi Hivatal távozó elnöke a jövőben a belügyminiszter európai kérdésekben illetékes tanácsadója lesz.

A német kormányban résztvevő Szociáldemokrata Párt elnöke pénteken közölte, hogy tévedett, amikor a múlt hét elején belement abba, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal elnökét úgy váltsák le tisztségéről, hogy egyúttal elő is léptetik, és belügyminisztériumi államtitkárrá nevezik ki.

Mint Andrea Nahles fogalmazott, ez sok ember igazságérzetével nem fér össze, ezért az ügy újratárgyalása mellett foglalt állást. Ezt a média újabb kormányválságnak tekintette, annál is inkább, mert a Szociáldemokrata Párton belül egyre többen vádolták Andrea Nahlest túlságos engedékenységgel. A párt ifjúsági tagozatának elnöke nyíltan kijelentette, hogy ennek a koalíciónak a fenntartása elfecsérelt idő. A késhegyre menő vita abból eredt, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal elnöke, Hans-Georg Maaßen kétségbe vonta egy külföldinek tűnő embereket üldöző németeket ábrázoló videofelvétel eredetiségét, úgy vélte, hogy ennek célja a figyelem elterelése egy – minden jel szerint – több afgán menekült által Chemnitzben elkövetett gyilkosságról.

Angela Merkel kancellár viszont a videofelvétel alapján migránsok ellen irányuló hajtóvadászatot emlegetett, amelynek nincs helye egy demokratikus országban.

Az ellenzéki pártok csakúgy mint a koalícióban résztvevő Szociáldemokrata Párt vezetői Maaßen nyilatkozatát élesen elítélték és lemondását követelték azután is, hogy Maaßen módosított álláspontján és hangsúlyozta, hogy félreértették a kijelentését. Az Alkotmányvédelmi Hivatalt felügyelő belügyminisztérium élén álló Horst Seehofer ugyan érdemeire hivatkozva, megpróbálta Maaßent menteni, de a Szociáldemokrata Párt ragaszkodott távozásához. Seehofer kompromisszumként a múlt hét elején Maaßen áthelyezését indítványozta, amit mind a kancellár, mind pedig a Szociáldemokrata Párt elnöke elfogadott. A megállapodás azonban szociáldemokrata körökben óriási felháborodást váltott ki, fölég azért, mert Maaßen egy szociáldemokrata államtitkár hivatalát vette volna át, a korábbinál magasabb fizetésért. Ezért Andrea Nahles pártelnökre akkora nyomást gyakoroltak, hogy pénteken bejelentette, tévedett és az eset újratárgyalását kérte, hangsúlyozva, hogy elsődleges szempontja a koalíció fenntartása.

A vasárnap késő este született új kompromisszum értelmében Hans-Georg Maaßen a belügyminiszter európai ügyekben illetékes rendkívüli tanácsadója lesz és a szociáldemokrata államtitkár is a helyén marad.

A megállapodást hétfő délelőtt a Szociáldemokrata Párt vezetőségének is jóvá kell hagynia – ellenkező esetben, kereken egy esztendővel az országos választás és az ezt követő hat hónapon át tartó koalíciós alkudozások után ismét kormányválság fenyegeti Németországot.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×