INFORÁDIÓ 
2020. május 26. kedd
Evelin, Fülöp

afrika

újságíró

újságíró-gyilkosság

Moszkva, 2018. augusztus 1.Virágok a Közép-afrikai Köztársaságban meggyilkolt három orosz újságíró, Alekszandr Rasztorgujev rendező, Kirill Radcsenko operatőr és Orhan Dzsemal haditudósító (b-j) portréi előtt az Orosz Újságírók Szakszervezetének moszkvai épületénél 2018. augusztus 1-jén. Andrej Konyahin, az Oknyomozás-irányítási Központ (CUR) főszerkesztője szerint az újságírók a Közép-afrikai Köztársaságban - Szíria és Délkelet-Ukrajna mellett - jelen lévő Wagner Csoport orosz zsoldosszervezet tevékenységére próbáltak fényt deríteni,amikor július 30-án ismeretlenek tüzet nyitottak járművükre egy ellenőrző pontnál. Meg nem nevezett helyi hivatalos személyek szerint az újságírókat egy körülbelül 10 főből álló, turbánt viselő és kizárólag arabul beszélő csoport rabolta el. (MTI/AP/Pavel Golovkin)

Egy orosz katonai magáncég után nyomoztak az Afrikában megölt orosz újságírók

Egy orosz biztonsági cég után nyomozott a néhány napja a Közép Afrikai Köztársaságban meggyilkolt 3 orosz újságíró. A stáb az egykori ellenzéki oligarcha, Mihail Hodorkovszkij médiaprojektje számára próbálta feltárni, hogy valóban a Wagner biztonsági cég van-e jelen az afrikai országban.

Turistaként érkeztek, de valójában az emigrációban élő és Putyin orosz elnökkel szemben álló Mihail Hodorkovszkij oknyomozó médiaprojektjének dolgoztak. Végül brutális körülmények között és egyelőre ismeretlen okokból megölték őket a Közép Afrikai Köztársaságban.

Orhan Dzsemal, Alekszander Rasztorgujev és Kirill Radcsenko egy országúton lelte halálát, amikor a hivatalos verzió szerint sötétedés után elindultak, hogy egy ENSZ illetékessel találkozzanak.

A hatóságok és a támadást túlélő sofőrjük szerint körülbelül 10, turbános és csak arabul beszélő fegyveres állította meg őket hétfőn este és lőtte agyon a fővárostól 300 km-re fekvő Szibut falunál.

Kocsijukat és a vezetőt nem bántották és nem világos, hogy mi történt a náluk lévő több ezer dollár értékű valutával és a drága felszereléssel.

Miközben az eset egyszerű rablógyilkosságnak tűnik, a Közép Afrikai Köztársaságban jelen lévő Human Rights Watch jogvédő szervezet képviselője szerint egy olyan területen történt, amely biztonságosnak mondható és ahol minimális óvintézkedések betartásával közlekednek.

A Riporterek Szervezete, az Oknyomozó Menedzsment Központ (IMC) szerint a veterán háborús tudósító

Dzsemal vezette csoport a Szíriából ismert és az amerikaiakkal véres ütközetbe keveredett Wagner orosz magánbiztonsági cég után nyomozott Afrikában.

A riporterek halálát az orosz külügyminisztérium is elismerte. A hatóság néhány hónapja nyilvánosságra hozta, hogy 5 orosz katonai és 170 polgári tanácsadót küldtek márciusban a Közép Afrikai Köztársaságba „a helyi rendfenntartó szervezetek megerősítésére és katonák kiképzésére, a helyi államfő kérésére, és a vezénylést az ENSZ Biztonsági Tanácsa is jóváhagyta.”

Maria Zaharova külügyi szóvivő azonban abszurdnak nevezte, hogy orosz katonai magáncégek lennének jelen az országban.

A tanácsadók jelenléte viszont nem volt szenzációs titok – írta. A Le Monde című francia lap viszont arról is írt, hogy az oroszok fegyvert szállítottak az afrikai országba.

A newsru híroldal szerint nem először haltak meg a Wagner biztonsági cég után nyomozó riporterek.

Áprilisban, Jekatyerinburg városban ismeretlen körülmények között ötödik emeleti lakásából kiesett és életét vesztette Makszim Borogyin riporter, aki a Wagner és az amerikai koalíciós erők februári, szíriai csatájában meghalt orosz zsoldosokról írt.

A Konfliktus Hírszerzési Csoport nevű független orosz szervezet szerint a stáb az orosz biztonsági tanácsadók és a helyi kormányellenes csoportok kapcsolatai után nyomozott és egy olyan helyre utazott, amely ismert gyémántlelőhely.

A Transparency International korrupcióellenes szervezet orosz szárnya szerint

a katonai tanácsadók a hivatalos moszkvai irányvonallal – tehát a jelenlegi elnöki hatalom támogatásával – szembe menve, a korábbi muzulmán lázadókkal üzletelhetnek.

A Szeleka néven ismert muszlim lázadó koalíció 2013-ban elfoglalta a fővárost és megdöntötte Francois Bozize elnök hatalmát.

Nyitókép: (MTI/AP/Pavel Golovkin)

Kapcsolódó hang

Egy orosz katonai magáncég után nyomoztak az Afrikában megölt orosz újságírók
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018