eur:
394.7
usd:
370.19
bux:
65162.43
2024. április 19. péntek Emma
Moszkva, 2018. augusztus 1.Virágok a Közép-afrikai Köztársaságban meggyilkolt három orosz újságíró, Alekszandr Rasztorgujev rendező, Kirill Radcsenko operatőr és Orhan Dzsemal haditudósító (b-j) portréi előtt az Orosz Újságírók Szakszervezetének moszkvai épületénél 2018. augusztus 1-jén. Andrej Konyahin, az Oknyomozás-irányítási Központ (CUR) főszerkesztője szerint az újságírók a Közép-afrikai Köztársaságban - Szíria és Délkelet-Ukrajna mellett - jelen lévő Wagner Csoport orosz zsoldosszervezet tevékenységére próbáltak fényt deríteni,amikor július 30-án ismeretlenek tüzet nyitottak járművükre egy ellenőrző pontnál. Meg nem nevezett helyi hivatalos személyek szerint az újságírókat egy körülbelül 10 főből álló, turbánt viselő és kizárólag arabul beszélő csoport rabolta el. (MTI/AP/Pavel Golovkin)
Nyitókép: (MTI/AP/Pavel Golovkin)

Egy orosz katonai magáncég után nyomoztak az Afrikában megölt orosz újságírók

Egy orosz biztonsági cég után nyomozott a néhány napja a Közép Afrikai Köztársaságban meggyilkolt 3 orosz újságíró. A stáb az egykori ellenzéki oligarcha, Mihail Hodorkovszkij médiaprojektje számára próbálta feltárni, hogy valóban a Wagner biztonsági cég van-e jelen az afrikai országban.

Turistaként érkeztek, de valójában az emigrációban élő és Putyin orosz elnökkel szemben álló Mihail Hodorkovszkij oknyomozó médiaprojektjének dolgoztak. Végül brutális körülmények között és egyelőre ismeretlen okokból megölték őket a Közép Afrikai Köztársaságban.

Orhan Dzsemal, Alekszander Rasztorgujev és Kirill Radcsenko egy országúton lelte halálát, amikor a hivatalos verzió szerint sötétedés után elindultak, hogy egy ENSZ illetékessel találkozzanak.

A hatóságok és a támadást túlélő sofőrjük szerint körülbelül 10, turbános és csak arabul beszélő fegyveres állította meg őket hétfőn este és lőtte agyon a fővárostól 300 km-re fekvő Szibut falunál.

Kocsijukat és a vezetőt nem bántották és nem világos, hogy mi történt a náluk lévő több ezer dollár értékű valutával és a drága felszereléssel.

Miközben az eset egyszerű rablógyilkosságnak tűnik, a Közép Afrikai Köztársaságban jelen lévő Human Rights Watch jogvédő szervezet képviselője szerint egy olyan területen történt, amely biztonságosnak mondható és ahol minimális óvintézkedések betartásával közlekednek.

A Riporterek Szervezete, az Oknyomozó Menedzsment Központ (IMC) szerint a veterán háborús tudósító

Dzsemal vezette csoport a Szíriából ismert és az amerikaiakkal véres ütközetbe keveredett Wagner orosz magánbiztonsági cég után nyomozott Afrikában.

A riporterek halálát az orosz külügyminisztérium is elismerte. A hatóság néhány hónapja nyilvánosságra hozta, hogy 5 orosz katonai és 170 polgári tanácsadót küldtek márciusban a Közép Afrikai Köztársaságba „a helyi rendfenntartó szervezetek megerősítésére és katonák kiképzésére, a helyi államfő kérésére, és a vezénylést az ENSZ Biztonsági Tanácsa is jóváhagyta.”

Maria Zaharova külügyi szóvivő azonban abszurdnak nevezte, hogy orosz katonai magáncégek lennének jelen az országban.

A tanácsadók jelenléte viszont nem volt szenzációs titok – írta. A Le Monde című francia lap viszont arról is írt, hogy az oroszok fegyvert szállítottak az afrikai országba.

A newsru híroldal szerint nem először haltak meg a Wagner biztonsági cég után nyomozó riporterek.

Áprilisban, Jekatyerinburg városban ismeretlen körülmények között ötödik emeleti lakásából kiesett és életét vesztette Makszim Borogyin riporter, aki a Wagner és az amerikai koalíciós erők februári, szíriai csatájában meghalt orosz zsoldosokról írt.

A Konfliktus Hírszerzési Csoport nevű független orosz szervezet szerint a stáb az orosz biztonsági tanácsadók és a helyi kormányellenes csoportok kapcsolatai után nyomozott és egy olyan helyre utazott, amely ismert gyémántlelőhely.

A Transparency International korrupcióellenes szervezet orosz szárnya szerint

a katonai tanácsadók a hivatalos moszkvai irányvonallal – tehát a jelenlegi elnöki hatalom támogatásával – szembe menve, a korábbi muzulmán lázadókkal üzletelhetnek.

A Szeleka néven ismert muszlim lázadó koalíció 2013-ban elfoglalta a fővárost és megdöntötte Francois Bozize elnök hatalmát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×