eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

Kínának láthatóan fáj a vámháború

Kínában az export és a gazdaság egésze az idei évben jelentősen gyengült, de a GDP még így is 6,5 százalékkal bővült a harmadik negyedévben. A visszaesés oka egyértelműen a kereskedelmi háború a Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézetének professzora szerint; Magas István azt mondta: új motor kell a kínai gazdaságnak.

Kínának fáj a világkereskedelmi vámháború, az ország érdeke annak tényleges lecsillapodása. Donald Trump elnök mindenesetre "békejobbot" nyújtott azzal, hogy 90 napra elhalasztotta a vámemelést - fogalmazott az InfoRádiónak Magas István, a Corvinus Egyetem Világgazdasági Intézetének professzora.

Mint rámutatott,

a 6,5 százalékos növekmény Kínában visszaesésnek számít,

és további intő jel, hogy az export frontján is kialakultak problémák.

"Összességében Kínának nagyon kell vigyáznia, hogy azt a kereskedelmi többletét, amit évek óta fenntartott, azt változatlanul tudja tartani"

- húzta alá Magas István.

Kínának a következő időszakban komoly tennivalói lesznek a professzor szerint, hiszen az ingatlanpiacon és hitelezési fronton is komoly átrendeződések zajlanak, a pénz- és bankrendszerek működésén javítani kell: eljutottak egy olyan pontra, ahol a meglévő mechanizmusok úgy látszik elégtelennek bizonyulnak, miközben olyan nagy partnereket kellene megtartani, mint például Ausztrália.

Ha a reformok nem érvényesülnek, Magas István szerint azzal lehet számolni,

az exportnál jelentkező bevételkiesés helyett forrásokat kell találni a belső piacokon:

kell egy tartós keresleti forrás, ami megengedi a termelésbővülést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×