eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Róma, 2018. május 28.Sergio Mattarella olasz köztársasági elnök sajtónyilatkozatot tesz Rómában 2018. május 27-én, miután tárgyalt Giuseppe Conte kijelölt olasz miniszterelnökkel. Mattarella a pénz- és tőkepiacok negatív reakciójától tartva nemet mondott arra, hogy az M5S-Liga közös kormányának az euroszkeptikus Paolo Savona legyen a pénzügyminisztere. (MTI/EPA/Fabio Frustraci)
Nyitókép: Fabio Frustaci

Pénzügyi katasztrófától féltik Olaszországot

Új választásokat tarthatnak Olaszországban, miután az államfő ellenkezése miatt nem állhat populista pártok koalíciós kormánya. Sergio Mattarella ugyanis nem volt hajlandó jóváhagyni egy ismert euróellenes politikus pénzügyminiszteri kinevezését.

Meg sem alakult és máris szétesett az új olasz kormány. Guiseppe Conte, a kormányzati tapasztalattal nem rendelkező miniszterelnök-jelölt lemondott, és ezzel nem valósul meg az EU-ellenes Ötcsillag Mozgalom és a bevándorlásellenes Liga koalíciója.

Conte azért távozott, mert az előző, EU-párti kormány által az államelnöki pozícióba juttatott Sergio Mattarella nem fogadta el az ismert euroszkeptikus, a 81 éves Paolo Savona pénzügyminiszteri kinevezését.

Savona korábban „történelmi hibának” nevezte, hogy Olaszország belépett az euróövezetbe.

Erre válaszul a miniszterelnök-jelölt közölte, hogy „feladta erőfeszítéseit, hogy megalakítsa a változás kormányát”.

Olaszországnak így már március eleje óta nincs kormánya, és kommentátorok szerint a szoros parlamenti választási eredmény miatt ősszel újabb választásokat tartanak.

Az, hogy a jobbára szimbolikus szerepet játszó államfő visszadobta a pénzügyminiszter kinevezését példa nélküli a világháború utáni olasz történelemben.

Az elnöknek pártoktól függetlenül kellene ténykednie, és az Öt Csillag Mozgalom (MS5) és a Liga vezére dühösen bírálták a lépést. Azt mondták: Németország, a hitelminősítők és a pénzügyi lobbik provokálták ki azt.

Luigi Di Maio, az Öt Csillag vezére az elnök vádeljárás alá vonását követelte. Az államfő viszont azzal indokolta a vétót, hogy a pénzügyminiszter személye veszélyt jelent az olasz családokra és polgárokra, mert bizonytalanságot kelt a gazdaságban és kivezetné Olaszországot az eurózónából.

„Ez a bizonytalanság nyugtalanságot keltett az eurót használó országokban, az olasz és külföldi befektetőkben, aki cégeinkbe és papírjainkba fektettek be”

– idézte szavait a Guardian.

Ennek jeleként az elmúlt héten nőtt az olasz állampapírok hozama, azaz drágultak a kölcsön után az olasz állam által fizetendő kamatok. Mindez azt jelenti, hogy kevesebb pénz marad az államkasszában például a szociális programokra.

Mattarella elnök azt mondta: fontolóra veszi az Öt Csillag és a Liga felhívását, hogy tartsanak új választásokat. Közben az elnöki palotába rendelte Carlo Cottarellit, a Nemzetközi Valutaalap volt illetékesét, ami

arra utalhat, hogy nem választott tagokból álló, szakértői kormány felállítására adhat megbízást.

Kérdés, hogy hogyan reagálnak az olasz polgárok és erősödnek-e az euróellenes hangok az államfő erősen vitatott döntése miatt.

Közben közgazdászok megjegyezték: a most elbukott populista koalíció alacsonyabb adókat, magasabb szociális juttatásokat és alacsonyabb nyugdíjkorhatárt igért, ami számítások szerint az éves GDP tíz százalékával növelte volna Itália eladósodottságát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×