eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Egy sokkoló erőszakos cselekmény tette különösen feszültté a kampányt

Egy sokkoló erőszakos cselekmény tette különösen feszültté a kampányt

Bár a volt miniszterelnök vetette fel a migránsok tömeges kitelepítését, ellenfelei szerint Silvio Berlusconi felelős az Olaszországot sújtó bevándorlási válságért. A közelgő olasz parlamenti választások előtt egyre intenzívebb a politikai sárdobálás.

Március 4-én tartják az olasz parlamenti választásokat, és egy sokkoló erőszakos cselekmény különösen feszültté tette a kampányt: a hétvégén egy neonáci érzelmű olasz férfi rálőtt és megsebesített hat afrikai bevándorlót. Az előzmény az volt, hogy letartóztattak egy nigériai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy meggyilkolt egy helyi fiatalt.

A 80-as éveiben járó volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi és pártszövetsége azzal próbál visszakerülni a hatalomba, hogy az illegális bevándorlók tömeges hazaküldését ígérte.

Felmérések szerint Berlusconi és az Olaszország Testvérei Liga nevű radikális jobboldali mozgalom nyeri majd a választásokat, bár valószínűleg nem szereznek abszolút többséget.

A volt kormányfő és médiacézár, aki kormányzása idején korrupciós és szexbotrányokba keveredett, „őrültnek” nevezte a neonáci támadót, de arról is beszélt, hogy az „illegális bevándorlók egy robbanásra kész, szociális időzített bombát alkotnak”. A bevándorlók „ügyeskednek és bűnözésből élnek” és ha Berlusconi és szövetségesei nyerik meg a választásokat, akkor nagy tömegben hazaküldik őket – mondta.

Ami számára kínos, az az, hogy a fegyveres, Luca Traini, akinek otthonában megtalálták Hitler Mein Kampfjának egyik kiadását, a Liga színeiben indult tavaly egy helyhatósági választáson. Traini még egy neonáci jelképet is tetováltatott a szemöldöke fölé.

Berlusoconi azt ígérte: ha együtt kormányra lépnek, akkor „mérsékelni” fogja a Liga viselkedését,

de az utóbbi napokban úgy tűnik, még inkább feléjük nyit, hogy biztosítsa a szavazatokat. Hétfőn például arra sürgette az olaszokat: jelentsék a rendőröknek, ha tudják, hol tartózkodnak migránsok.

Az utóbbi négy évben 625 ezer illegális bevándorló – nagy tömegük gazdasági menekült - érkezett hajókkal Líbiából – azt követően, hogy más nyugati országok, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország vezetésével 2011-ben megdöntötték az autoriter Moammer Kadhafi ezredes hatalmát.

A migráns-válságért sokan a kormányzó balközép Demokrata Pártot vádolják, ők és mások viszont Berlusconit teszik felelőssé. A párt vezére, Matteo Renzi szerint „ha Olaszországba jönnek a migránsok, az azért van, mert valaki háborúba ment Líbiával szemben és akkor Berlusconi volt a miniszterelnök”. Hozzátette: azért ragadtak Olaszországban, mert Berlusconi 2003-ban aláírta az EU bevándorlási paktumát.

Közben az utóbbi években látványosan előretört és a teljes hagyományos politikai elittel szembehelyezkedő, gyakran populista 5 Csillag mozgalom is nekiment a volt miniszterelnöknek.

„Aggasztó az egész ország számára, amikor valaki 81 éves korában elkezdi elveszíteni az emlékezőtehetségét. Berlusconi felelős a szociális időzített bombáért, ő és a balközép” – mondta az 5 Csillag vezére, Luigi Di Maio.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×