eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem szakadnának a szakadárok Ukrajnában

Nagyfokú autonómiáért cserébe készek Ukrajnában maradni az ország keleti, szeparatista régiói. A lázadók eddig az elszakadásért küzdöttek, de most olyan alkotmánymódosítást javasolnak Kijevnek, amely szerint feladják függetlenségi törekvésüket.

Miközben a kelet-ukrajnai harcok újabb áldozatokat követeltek - több ukrán katona meghalt, amikor járművük aknára futott - a szeparatisták hajlandóak lennének továbbra is Ukrajnában élni.

Erre utal legalábbis az javaslat, amelyet a luhanszki és donyecki régiók lázadó vezetése nyújtott be az ukrán alkotmány módosítására.

Az elképzelés szerint a szeparatisták feladják korábbi törekvésüket, hogy teljesen elszakadjanak és létrehozzák a cári időkből származó kifejezéssel élve "Novorossziját", vagy "Új-Oroszországot".

A szakadárok készek Ukrajna "integráns részei maradni", ha "különleges státuszt" kapnak cserébe. Korábban ezt határozottan elutasították.

A Newsru.com híroldal még egy nehezen hihető elemet emelt ki: a szakadárokat úgy tűnik nem zavarná, ha a Krímet is Ukrajna részének tekintenék.

Legalábbis nem követelték azt, hogy az ukrán alkotmánynak az ország részeit felsoroló passzusaiból töröljék az Oroszország által tavaly visszafoglalt félszigetet.

A szeparatisták javaslatát a tűzszünet felügyeletével megbízott nemzetközi kontaktcsoportnak is elküldték és azt publikálták a Luhanszki Információs Központ és a "Donyecki Hírügynökség" oldalán:

Figure 1 A kelet-ukrán szakadárok által javasolt alkotmánymódosítás: Donyeck és Luhanszk különleges státusszal Ukrajna része maradna, a Krím feletti ukrán fennhatóságot nem vitatják.

Vlagyiszlav Dejnego, a kontaktcsoportban az úgynevezett "Luhanszki Népköztársaságot" képviselő megbízott azt mondta: csak a Luhanszkot és Donyecket érintő kérdésekben javasolhattak módosításokat, a Krím esetében nem".

"Azt adtuk hozzá a szöveghez, ami a minszki tűzszüneti egyezménnyel összhangban van... a Donbassz-régió egyáltalán nem tartja a Krímet Ukrajna részének, de nem érzi úgy, hogy joga lenne valahová átcsatolni a félszigetet. Erről a témáról azok beszélhetnek, akik módosítani tudják a szöveget" - tette hozzá.

Oroszország a napokban nem volt hajlandó aláírni a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség dokumentumát, amely Ukrajna részének nevezte a Krímet.

A szakadárok békülékenységre utaló javaslata egybeesett a G7-es csúcstalálkozó lezárásával, amelynek során Barack Obama amerikai elnök ismét felelőssé tette Oroszországot a kelet-ukrajnai harcokért és azt mondta: Moszkva további szankciókra számíthat, ha nem állítja le a szakadárok támogatását.

Az elmúlt hetekben többször is súlyosan megsértették a tűzszünetet, a felek elméletileg tiltott nehézfegyvereket vetettek be és az ukránok azt mondták: orosz különleges egységek tagjait fogták el Ukrajnában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×