eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Tengerésztemetést kapott az elpusztult óriás

Ritkán jut ekkora állat az Oszakai-öbölbe, mert csupán két keskeny átjáró vezet oda a nyílt tengerről.

A tengerbe "temették" csütörtökön Japánban az Oszakai-öbölben elpusztult ámbráscetet. A 15 méteres állatra 30 tonnás betontömböket erősítettek, majd hajóval kivitték a nyílt tengerre, és a Kii-félsziget térségében a nehezékek segítségével a tengerfenékre süllyesztették.

Eleinte felmerült, hogy a 38 tonnás ámbráscet tetemét ideiglenesen a szárazföldön ássák el, és az elbomlás után megmaradó csontvázat egy múzeumban helyezik el, de ezt a tervet végül elvetették, mert senki sem kérte az állat maradványait a hatóságoktól - közölte Macui Icsiro oszakai főpolgármester.

A japánok által szeretetteljesen Jodo-csannak becézett ámbráscetet először január 9-én látták bolyongani az Oszakai-öbölben, a Jodo folyó torkolatánál. A hatalmas tengeri emlős egyre jobban legyengült, végül január 13-án a halálát állapították meg.

Az Oszakai-öbölben ritkán észlelnek bálnát, mert az öböl bejáratát nagy része elzárja az Avadzsi-sziget, és csak két keskeny - északi és déli - átjáró biztosít összeköttetést a nyílt tengerrel.

Az Oszaka partjainál legutóbb - 2021 júliusában - talált bálnatetemet elföldelték, a maradványokat később kiásták, és 2022 decembere óta az oszakai természettudományi múzeumban őrzik.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×