eur:
389.65
usd:
363.71
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Egerekben már sikerült visszafordítani a szövetek öregedését

Középkorú egerek szöveteit sikerült a tudósoknak megfiatalítani: az egészséges állatok génterápiával történő kezelésének hatására az idősebb sejtek felfrissültek, biológiai markereik alapján fiatalabbnak tűntek a valóságosnál.

A módszer embereken történő alkalmazása nem egyszerű, de az eredmények felkelthetik az érdeklődést új, radikális terápiák iránt, melyek az öregedési folyamat lassítására vagy visszafordítására irányulnak olyan, a korral összefüggő betegségek, mint a rák, a csontritkulás és az Alzheimer-kór elleni küzdelem eszközeként.

"Számos, az öregedéssel összefüggő betegségnek hasznára válhat ez a megközelítés" – mondta Heinrich Jasper, az amerikai Genentech biotechnológiai cég vezető munkatársa és igazgatója a The Guardiannek.

A tudósok a Nobel-díjas japán professzor, Shinya Yamanaka korábbi munkájára támaszkodtak, aki kimutatta, hogy négy molekula, az úgynevezett Yamanaka-faktorok keveréke

képes a felnőtt sejteket fiatalos őssejtekké alakítani,

és képes a szervezet szinte bármilyen szövetének kialakítására.

A Heinrich Jasper és Juan Carlos Izpisua Belmonte vezette amerikai kutatócsoport megállapította, hogy a Yamanaka-faktorokat több hónapon át kapó egerek sok tekintetben fiatalabb állatok benyomását keltik, különösen bőrük és veséik mutatták a fiatalodás jeleit.

Fiatalon hatékonyabb a módszer

A módszer hatékonyabb volt, ha a terápiát hosszú ideig, hét-tíz hónapig adták az állatok 12-15 hónapos korától kezdve: ez az emberek 35-50 éves korának felel meg. Amikor az idősebb, emberi léptékben 80 évesnek megfelelő állatokat egy hónapig kezelték, a tudósok kevés hatást tapasztaltak.

A kutatók óvatosak a Yamanaka-faktorok embereken való alkalmazásával kapcsolatban, mivel korábbi kutatások kimutatták, hogy a teljesen átprogramozott sejtek teratomáknak nevezett rákos szövetcsomókká alakulhatnak.

A legújabb tanulmány azt mutatja, szerint egy részleges átprogramozás ilyen kockázatok nélkül is képes lehet a szövetek megfiatalítására. Sok tudós azt gondolja, hogy új gyógyszerekre lesz szükség a sejtek részleges újraprogramozásához, hogy az biztonságosan és hatékonyan történhessen meg.

"Elméletileg lehetséges a biológiai öregedés visszafordítása vagy csökkentése, de még nagyon korai stádiumban vagyunk, sokkal jobban meg kell értenünk a jelenség alapjait. A Yamanaka-faktorok használata

magában hordozza a rák előidézésének kockázatát,

és az egerekkel ellentétben az ember idősebb korban sokkal több mutációt hordoz, amelyek hajlamosak lehetnek arra, hogy rákos megbetegedés alakuljon ki belőlük. A kutatócsoportok a Yamanaka-faktorok időzítésén, adagolásán és kombinációin dolgoznak, hogy minimalizálják ezt a kockázatot" – mondta Tamir Chandra, az öregedés biológiájának szakértője az Edinburgh-i Egyetemről, aki nem vett részt a kutatásban.Véleménye szerint az első alkalmazások testen kívül módosítható, könnyen hozzáférhető szövetekkel, például a vér őssejtjeivel zajlanak majd.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×