INFORÁDIÓ
2021. május 18. kedd
Alexandra, Erik

koronavírus

covid-19

oltás

vakcina

mutáció

terápia

Egy laboratóriumi munkatárs oltópontok szerint elosztja a koronavírus elleni oltóanyagot a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Labordiagnosztikai Osztályán 2020. december 27-én. Ezen a napon az Európai Unió (EU) tagállamaiban megkezdődött a lakosság koronavírus elleni összehangolt beoltása. Magyarországon elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett vakcinát.

Rémisztő a kép, ha továbbra is féktelenül mutálódik a vírus

Infostart

Nemcsak a megbetegedés megelőzésében, hanem a gyógyításában is súlyos következményekkel járhat a ránk szabaduló új variánsok tömkelege.

Kutatók azt jósolják, hogy hamarosan nemcsak az oltások nyújtotta immunvédelmet lesznek képesek kicselezni a folyamatosan megjelenő új variánsok, de még egyes antitestkoktélok hatását is semlegesíteni tudják majd – írja a MedicalXpress.

A Nature-ben március 8-án publikált tanulmányban a brit és a dél-afrikai variánsokat figyelték meg. David Ho, a kutatás vezetője szerint eredményeik megerősítik azt, amit a Novavax oltásának klinikai kísérletei is bizonyítottak – az a vakcina a korábban globálisan elterjedt koronavírus-variáns ellen 90 százalékos védelmet adott, ugyanakkor a dél-afrikaival szemben mindössze 49,4 százalékos volt hatékonysága.

Féktelenül mutálódik a vírus

"Vizsgálatunk és más, új klinikai vizsgálatok adatai is azt mutatják, hogy a vírus mutációja olyan irányba halad, amely a tüskefehérjét célzó oltások és terápiák eredményét gyengítik" – nyilatkozta Ho. "Úgy gondoljuk,

ha a vírus féktelen terjedése folytatódik és további kritikus mutációk keletkeznek, akkor örökké kell majd kergetnünk a folyamatosan változó SARS-CoV-2-t, ahogyan azt az influenzával tesszük.

A helyzet megköveteli, hogy a lehető leghamarabb állítsuk meg a vírus terjedését korlátozások bevezetésével és oltási programokkal" – tette hozzá.

Újra is fertőzhet

Ho és társai úgy találták, a Pfizer és a Moderna oltásai vesztenek hatékonyságukból a brit és a dél-afrikai variánssal szemben: a brit variáns esetében is csökkent a semlegesítő antitestek hatása, de nem olyan mértékben, ami komoly következménnyel járhatna. A dél-afrikai variánssal szemben azonban már drámai visszaesést tapasztaltak. Azt is megállapították, hogy egyes antitestkoktélok nem lesznek hatásosak a dél-afrikai variáns okozta betegség kezelésében, illetve hogy ez a törzs újra képes fertőzni azokat, akik egyszer már átestek a megbetegedésen.

A kísérletben laboratóriumi körülmények között 22 vérmintával dolgoztak: ebből tízet a Pfizer, tizenkettőt a Moderna oltásaival immunizált emberektől vettek. A mintákon azt tesztelték, hogy a bennük található semlegesítő antitestek mennyire hatékonyan bánnak el az eredetileg globálisan elterjedt variáns mellett a brit és a dél-afrikai variánssal. A kis mintaszám, illetve az a tény, miszerint az immunvédelemnek a semlegesítő antitestek csak egy részét képezik, nem teszik egyetemes érvényűvé a megállapításokat, de azok biztosan rámutatnak egy problémára az új variánsokkal szemben.

Készülnek az emlékeztető oltások

A Pfizer és a Moderna korábban végzett már laboratóriumi teszteket, de azokban csak a dél-afrikaihoz hasonló variánssal, nem magával a dél-afrikai törzzsel szemben méretették meg oltásuk hatását. Mind a két cég dolgozik emlékeztető oltáson, amely ezzel a törzzsel szemben is hatásos lehet.

A brazil variánssal ebben a kísérletben nem foglalkoztak, megjelent ugyanakkor a New England Journal of Medicine-ben egy másik kutatás eredménye, mely a brazil törzshöz hasonló, laborban létrehozott variánssal szemben mérettette meg a Pfizer vakcináját. Úgy találták, a Pfizer oltása védelmet nyújthat a brazil variánssal szemben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018