eur:
394.23
usd:
370.25
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A Semmelweis Egyetemen rektorává kinevezett Merkely Béla Péter egyetemi tanár a kinevezési okirat átadásán a Sándor-palota Tükörtermében 2018. május 28-án.
Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Nyugodt nyárra számít Merkely Béla

Május 1-jén indult el a négy orvosképző egyetem részvételével az az átfogó koronavírus-szűrővizsgálat, amelynek célja, hogy pontos képet adjon a járvány hazai helyzetéről. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádiónak elmondta, hogy a nyáron két nyugodt hónapra számít. Hozzátette, hogy bár ősszel lehet a járványnak egy második hulláma, az semmiképp nem lepheti meg az országot.

A kiválasztott 17 778 fő, aki meghívást kapott a H-UNCOVER szűrővizsgálatra, feltétlenül jöjjön el - hangsúlyozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a május elsején elindult országos reprezentatív vizsgálatról. Ennek keretében az aktív fertőzöttek és az átfertőzöttek valós számáról, valamint egy 50 kérdéses kérdőív révén a megbetegedés kockázatairól és a lehetséges gócpontokról szeretnének képet kapni. Eredményre május végén lehet számítani.

Elmondta azt is, hogy az ország átfertőzöttségét felmérő tesztsorozat mellett további két átfogó szűrővizsgálat is tervben van.

"A legvalószínűbb folyamat, ami előttünk áll, hogy nyáron semmiképpen sem lesz újabb hullám.

Azért, mert ez a fajta restriktív szakmai és politikai döntéssorozat nagyon hatékonynak bizonyult. Ez azt jelenti, hogy a mobilitásunk, a kontaktusaink száma nagyon lecsökkent, a maszkhasználat kötelezővé tétele, az otthonmaradás mind oda vezetett, hogy a fertőzöttek száma ezrelékes nagyságrend alá tolódott" - mondta a rektor.

Erre a regionális és életkorra vonatkoztatott reprezentatív mintán kapnak majd választ.

Merkely Béla szerint feltehetően nem nagy szám, néhány százalék lehet a megfertőződöttek aránya itthon, ez pedig biztosan nem elegendő a nyájimmunitás kialakulásához.

"Ha nincs nyájimmunitás, és a vírus valahol felüti a fejét, akkor mindig talál egy arra érzékeny magyart, akit megfertőzhet. Ha kellő számú megfertőződés van, akkor ezekből a gócokból természetesen indulhat egy újabb járvány.

De biztos vagyok abban, hogy egy második hullám, ami esetleg ősszel jelentkezik, nem érheti teljes meglepetéssel az országot,

nem lehet belőle egy olyan járvány, mint amilyen Olaszországban volt" - tette hozzá Merkely Béla.

A járvány folyamatos figyelését is szolgálja a H-UNCOVER, vagyis Magyarországot felfedező és a világon egyedülálló vizsgálat. Ennek segítségével mind a szakma, mind a döntéshozók folyamatosan adatokat kapnak majd, hogy hol áll a járvány – hangsúlyozta a rektor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×